Broedt er een slechtvalk in Bevegem (Zottegem)?

16326763_10155003070428896_1614013522_o
(Foto credits, Wesley Poelman)
Zottegem, 24/01/2017: Natuurpunt Zwalmvallei laat weten dat er al sinds november een slechtvalk gespot wordt op de kerk van Bevegem. De kans bestaat met andere woorden dat die er wil broeden. Het bezoek van de slechtvalk verheugt uiteraard alle dierenliefhebbers in onze regio en ligt volledig in de lijn met de opmars van deze prachtige vogel. 

Uit nest Oudenaarde of Wetteren?

In Oudenaarde en Wetteren kreeg men eerder al broedende slechtvalken te gast. Er werd een nestkast geplaatst met een webcam, om het broedproces van nabij te kunnen volgen. Volgens Natuurpunt Zwalmvallei kan het zijn dat de slechtvalk in Bevegem een jong is uit één van deze nesten. Als de jongen volwassen worden moeten ze immers het territorium van de ouders verlaten en zwerven ze dus rond tot ze een geschikte locatie vinden. Het kan zijn dat Natuurpunt ook in Bevegem een nestkast zal plaatsen, van een webcam is voorlopig geen sprake.

Opmars

De slechtvalk is de snelste vogel ter wereld. Zijn prooien zijn nogal vaak kleine vogels maar ook bijvoorbeeld stadsduiven. In de jaren 60 was de slechtvalk uitgestorven. In 2013 waren er nog maar 69 broedgevallen in Vlaanderen. Nu begint hij dus aan een opmars. Van nature broedt hij op kliffen, maar de laatste jaren, met dank aan de vele nestkasten, broedt hij ook vaak op kerktorens en andere hoge gebouwen. Meer info vind je via https://www.natuurpunt.be/pagina/slechtvalk.
 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

X