Boekenverkoop, Route 42: interview met een boekenwurm

route42-1-dsc_0046

28/01/2017: De bibliotheken van Route 42 (Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem, Zottegem, Herzele, Lierde en Geraardsbergen) organiseerden een boekenverkoop in Zottegem. (website Route 42)

Interview met een boekenwurm:

De Beiaard: En? Hoe was de boekenverkoop van Route 42?

Boekenwurm: Mens, dat is verschieten. Zat ik lekker met mijn gezin aan de maaltijd,… beginnen ze onze keuken weg te nemen, ook onze living. Alleen in het achterkamertje, een boek van Anne Frank, vonden we nog beschutting voor het geweld. Hopelijk brengen ze morgen een  nieuwe keuken.

Verslaggeving :
Er waren zoals steeds veel bezoekers. Om 9u15, een kwartier na de opening was het al gezellig druk. Iedereen was er: de gezellige snuffelaar, de gretige opkoper en de gebeten verzamelaar. Hier volgt een eigenzinnige grabbel uit het aanbod.

x

antartic-dsc_0069

Antartica als nalatenschap.
Snel nog eens lezen hoe Belgische ontdekkingsreizigers mee de polen van onze planeet op de kaart zetten alvorens er (binnenkort) wortels, patatten en prei wordt gekweekt. Nog één keer lezen over de ontbering van moedige mannen in de eeuwige sneeuw.

 

Mieke Maaike 2 - DSC_0072.jpg

Mieke Maaikes obscene jeugd, lang geleden was het verboden literatuur
Het collectiestuk vandaag, is het ‘verboden’ boek van Louis Paul Boon. Een eerste druk is natuurlijk niet meer te vinden, maar met een tweede druk (pas in 1972!) kan deze verzamelaar zijn dag niet meer stuk. Natuurlijk is dit gekocht voor de literaire kwaliteit, al moet ik blozend toegeven dat het werkje met de nodige beeldende kracht is ondersteund.

 

brusselmans-dsc_0075

Herman Brusselmans, doch verder geen paniek
Eindelijk een boek van Brusselmans dat niet door langharig werkschuw tuig is geschreven. Een oudere uitgave van 1997. Een fan  van de meester verzamelde zijn beste quotes. Een verdomd grappig boek, al zal niet iedereen het daar mee eens zijn.

 

cult-dsc_0078

Cult, bestemmingen die in ons geheugen zijn gegrift.
Een fantastisch boek, met beelden die we allemaal kennen. Een wereldreis voor een euro. Ik ga op reis en neem mee: deze dikke ingebonden kluiver uit 2009 die werd afgevoerd uit de bib van Zottegem.

 

ggezelle 2 - DSC_0079.jpg

Guido Gezelle, volledige dichtwerken
Mijn beminde grijslawerke, lieve zanger ende zoet, die, op uw bedauwde vlerke, met uw altijd reine voet de aarde stoot, en, afgevlogen, dit meesterwerk in d’ afvoer doet? Blij als een kind maar diepbedroefd betaalde ik (amper) een euro voor de volledige verzameling, ingebonden, onbeschadigd, nog voor jaren goed. Geen zorg, het boek zal gekoesterd worden.

 

roleiflx-dsc_0080

Rolleiflex & Leica, een stapel fotoboeken
In de hoek, waar het zo heerlijk ruikt naar echt papier, vond ik deze stapel vooroorlogse boeken over de kunst van de fotografie. Dit soort boeken koopt deze mens  niet om een beter kiekjesmaker te worden, maar voor de nostalgie en schoonheid van beelden, de herinnering aan de noeste arbeid die fotografen nog verzetten alvorens ze de verse herinnering konden betasten.

 

mysterieus-dsc_0091

Het mysterieuze zwarte boek met gouden pagina’s
Voor een euro ga ik niet verklappen waarover dit mysterieuze boek gaat. Kom de volgende keer zelf naar de verkoop van de Zuid-Oost-Vlaamse bibliotheken, Route 42, en vind je eigen schatten.

 

zele-dsc_0092

Michiels fokt treuvelen bei e sjolleke ladderdedoe ë
Een boek over het bargoens van Zele in literaire teksten. Een fantastisch boek over het lokale dialect, met duiding, voorbeelden en afbeeldingen. De fijne knepen van deze taal heb ik nog niet onder de knie maar ’t zal wel ’tofferen’. Voor meer uitleg had je rapper moeten zijn want dit naslagwerk heeft een nieuwe eigenaar. ‘Smoest smoest. Oun bol modeert malinger.’

 

ysngrimus-dsc_0094

Ysengrimis, griffioen. Een middeleeuws dierenepos.
Als je wil weten waar de schrijfster van Harry Potter haar mosterd haalde, moet je dit soort boeken lezen. Een boekje om weg te leggen bij de collectie. Misschien lees ik het morgen wel eens.

 

de-beauvoir-dsc_0095

Simone de Beauvoir, pleidooi voor een moraal der dubbelzinningheid
De eerste keer dat ik over deze schrijfster hoorde was in een rock&roll klassieker van Nina Hagen. Dat strekt me waarschijnlijk niet tot eer. Dit meesterwerk werd geschreven aan een tafeltje in een caf é. Er is dus nog hoop. We wachten met spanning op het literaire debuut van Rudy Van Velzeke (Zottegems filosoof).

 

la-fontaine-dsc_0101

60 fabels van Jean De La Fontaine
Een oude uitgave, verrijkt met prachtige litho’s van Gustave Dor é. Wie kent niet het verhaal van ‘de krekel en de mier’. De litho’s zijn op zich al (m éér dan) de aanschaf waard. Een pareltje om in te snuffelen èn om voor te lezen.

 

Tijd voor een beloning.

kofieplus-dsc_0061

SjK