Vrijwilligers Boembekemolen winnen Groene Pluim Groen Zottegem

groene-pluim-9

Zottegem, 28/01/2017: Gisterenavond reikte Groen Zottegem  haar Groene Pluim uit aan de vrijwilligers van de Boembekemolen  in Michelbeke. De Groene pluim wordt jaarlijks uitgereikt als waardering voor een persoon of organisatie die zich het voorbije jaar liet opmerken op sociaal, cultureel en/of ecologisch vlak.  

De Groene Pluim werd uitgereikt in de boekenzolder van het Egmontkasteel. Groen Zottegem had  Vlaams volksvertegenwoordiger van Groen Björn Rzoska uitgenodigd om de Groene Pluim te overhandigen. Vooraf nam hij ook het woord en blikte daarbij terug op het voorbije jaar. Hij zag ondanks de ’tegenspoed’ waarmee we in 2016 te kampen kregen ook heel wat positieve elementen. ‘Vooral kansen’, klonk het.

groene-pluim-1

Hij verwees daarbij naar het klimaat, mobiliteit en ongelijkheid. Wat mobiliteit betreft viel zijn pleidooi voor elektrische fietsen op. Hij maakte de vergelijking met Denemarken en hoofdstad Kopenhagen waar fietsen ingeburgerd is en dagelijks een fikse besparing oplevert voor de economie.  Naast de vrijwilligers van de Boembekemolen waren er nog twee finalisten geselecteerd: Repair Caf é Zottegem en  Guido De Staercke met seniorenfietsen. Voor de eigenlijke uitreiking mochten de drie hun project toelichten.

groene-pluim-8

Repair caf é Zottegem werd vorig jaar in het leven geroepen en oogstte onmiddellijk veel succes. Initiatiefnemer Piet Bogaert lichtte de drie speerpunten van de hersteldienst toe: herstelcultuur in plaats van wegwerpcultuur bewerkstelligen, reparatiekennis bevorderen en de sociale cohesie verstevigen. Hij bedankte ook Levi’s eetcaf é waar de Repair Caf és mogen doorgaan en deed ook een oproep naar vrijwillige herstellers, want die zijn nog steeds welkom. Het volgende repaircaf é vindt plaats op 18 februari, vanaf 14u00.

 

 

groene-pluim-6

 

Guido De Staercke  blikte terug op enkele zeer succesvolle jaren  van het  seniorenfietsen. ‘Het initiatief ontstond bijna per toeval, maar was onmiddellijk een schot in de roos’, klonk het. ‘De nood bij de senioren om samen ‘buiten te komen’ en tegelijk iets aan de conditie te doen bleek en blijkt nog steeds heel hoog. We hopen dus nog vele jaren door te kunnen gaan. Guido richtte een woord van dank aan het stadsbestuur en de sportdienst voor de steun en ook aan Wielerclub Den Herdt, die de ritten van het seniorenfietsen voorbereidt en onderweg ook instaat voor begeleiding.

 

groene-pluim-7

Ook het project van de Boembekemolen werd uiteraard voorgesteld. Het geniet vooral bekendheid met het zomerterras en de fiets- en wandelroutes, maar ook het sociale aspect van de Boembekemolen springt in het oog. Vooral 50-plussers vinden immers de weg naar de fraai gerestaureerde molen op de grens tussen Zwalm, Zottegem en Brakel. Om bij te praten en te genieten van de prachtige natuur.

Omdat ook  steeds meer jongere mensen en gezinnen met kinderen langskomen, zijn de initiatiefnemers genoodzaakt aan uitbreiding te denken. Er is sprake van een extra gebouw om ook volk te kunnen ontvangen tijdens de wintermaanden, het zeer populaire zomerterras zou dan verhuizen naar het dak van dat gebouw.

groene-pluim-10