BK Omnium aspiranten

20170128-01-podium-meeting

Gent, 30/01/2017: Zaterdag werd in Gent het pisteseizoen voor de aspiranten volgens traditie afgesloten met het BK Omnium. 5 titels waren er te verdelen, de favorieten ontgoochelden niet, maar toch vielen er enkele verrassingen te noteren.  

Bij de jongens van 12 jaar was Liam Van Bylen al het ganse seizoen oppermachtig. Hij bevestigde onmiddellijk dat hij in bloedvorm zat door op de baanronde met vliegende start een ongelooflijke 17,976” neer te zetten, dat is een snelheid van 50 km/h voor een jongen die pas over een maand 12 jaar wordt. Niemand deed de laatste jaren beter op die leeftijd. Milan Van den Hautte (WOO Parike) reed de tweede tijd met een sterke 18,795”, maar daar blijf je dit jaar dus mee in de schaduw.

Het was de ganse namiddag niet anders, in de temporonden, scratch en puntenkoers, telkens hetzelfde duo in dezelfde volgorde. Goud en zilver dus op het podium. De strijd om het brons was een stuk boeiender want Isorex-renner Maxence Boelaert startte minder goed en reed slechts de vijfde tijd waardoor Basiel Baert (WOOParike) in pole-position kwam. Na de temporonden nam Boelaert over, na de scratch stonden ze met gelijke punten en dus zou de puntenkoers beslissen. Daarin was Boelaert terug de sterkste van de twee en zo mocht hij met de bronzen medaille naar huis.

20170128-02-u13m-bk-omnium

Bij de 13-jarigen evenmin discussie over wie de titel zou halen, de boomlange Yoran Van Gucht (KTC Cycling) uit Dendermonde gaf met een tijd van 16,223” in de baanronde al meteen een signaal aan de concurrentie. In de temporonden en de scratch werd opnieuw vlot gewonnen en in de afsluitende puntenkoers zette hij de kers op de taart door een winstronde te nemen. Voor de 2 overige podiumplaatsen werd het knokken tussen Vlad Van Mechelen (Pajuris), Kaj Fretin (Van Moer) en Jarne Jonckheere (KVC Deinze). Laatstgenoemde liet in de scratch een steek vallen, werd pas 14de en zag zo zijn podiumkansen in rook opgaan, hij redde wel de eer door in de puntenkoers aan te vallen en in dit onderdeel als tweede te eindigen. Fretin vertrok met een vijfde tijd in de baanronde en dat bleek te veel tegen een sterke Van Mechelen. Zilver voor Vlad en brons voor Kaj.

Bij de 14-jarigen werd uitgekeken naar een duel Detalle-Dalving. Detalle pakte sterk uit in de baanronde (16,701”) en de temporonden, waarbij Dalving telkens pas derde werd. In de scratch werd Dalving dan weer eerste maar knaagde zo maar 1 puntje af van zijn achterstand. Met nog enkel de puntenkoers te gaan leken de kaarten geschud daar de puntentelling volgens het meetingsysteem verliep en niet het nieuwe omniumsysteem zoals bij de Vlaamse kampioenschappen. Maar in de puntenkoers begin Detalle een fatale flater. Hij maakte een overtreding die door de jury werd bestraft. Het Waaltje verloor niet enkel de punten van die sprint maar ook zijn kalmte en zo ook de titel, Dalving won de puntenkoers terwijl Detalle pas zesde werd en daardoor tevreden moest zijn met zilver. De driekleur gaat voor het tweede jaar op rij naar Puurs. In de schaduw van het favorietenduel wist Xander Hubo (WOOParike) het best te presteren in een beklijvend duel met Renzo Raes (WAC Hoboken), na elk onderdeel wisselden de posities, maar via een beresterke puntenkoers wist de man uit Vloesberg het laken naar zich toe te trekken.

Bij de meisjes waren er geen 12-jarigen en bij de 13-jarigen werd Margot Rottiers (KSV Deerlijk) op het hoogste schavotje verwacht. Zij reed echter een lamentabele baanronde waarin ze vierde en laatste werd. Zij haalde nadien nog alles uit de kast maar kon Laura Puype (VC Meetjesland), die ook nog de scratch won, niet meer bedreigen. Goud voor de Oost-Vlaamse, Rottiers moest dit keer vrede nemen met het zilver. In de strijd om het brons haalde Malaïka Feys (Spie) het vlot van de Waalse Scheen.

Bij de meisjes 14-jaar was iedereen er van overtuigd dat Emke De Keyser (KSV Deerlijk) de strijd om het brons zou winnen, maar wie van de topfavorieten het zou halen voor goud was minder duidelijk. Je kon kiezen tussen de snelle en zeer ervaren Aaike Cools (Rudyco-Papillon) of de grote en sterke Marith Van Hove (Molenspurters Meulebeke) die op de weg regelmatig de jongens het nakijken geeft. In de baanronde haalde Cools het op techniek en explosiviteit met een tijd van 18,140” op Van Hove die 18,347” neerzette, meteen een psychologisch voordeel voor de Kontichse want bij gelijkheid van punten geeft de tijdsproef de doorslag. Van Hove stond onder druk om alles te winnen, maar Cools was op haar hoede want vorig jaar lukte na een tweede tijd het huzarenstukje om in extremis de titel te halen. In de temporonden liet Van Hove na winst van de derde sprint zich even uitbollen en liet even de sprintersgang vrij. Voldoende voor Cools om er in te duiken en een aanval op te zetten. In een strijd van vrouw tegen vrouw bleef zij voorop, won zo alle resterende sprints en de temporonden. Titel dus bijna binnen. In de scratch trok Van Hove aan het langste eind, maar in de puntenkoers koos Cools opnieuw het hazenpad en zette zo met winst in het slotnummer de kers op de taart. Zij mocht zo verdiend voor het derde jaar op rij de driekleur aantrekken. De Keyser bleek achter dit duo inderdaad de sterkste en mocht met een derde plaats in elk nummer verdiend het podium op voor het brons.

 

BK ploegkoers dames jeugd.

20170128-10-bk-ploegkoers-dames-jeugd

Historische dag want voor het eerst mochten de dames jeugd een ploegkoers rijden en dat dadelijk voor een Belgische titel. De afgelopen weken kregen een tiental meisjes junioren en nieuwelingen een snelcursus in deze discipline onder leiding van het team van Marc De Fauw. Er kwamen finaal 5 koppels opdagen, 2 bestonden uit junioren en 3 uit nieuwelingen. Dit was het enige BK waarin slechts 1 titel te verdienen viel over de 2 leeftijdscategorie ën heen. En dus werd verwacht dat de junioren voor goud en zilver zouden strijden en de nieuwelingen voor brons.

Het koppel Shari Bossuyt — Noa Selosse vertrokken als torenhoog favoriet en maakten die favorietenrol ook waar. De wedstrijd over 60 ronden was nog maar enkele ronden ver toen Luna Renders de eerste aanval opzette om na te gaan in hoeverre de junioren zouden reageren. Die bleek heel alert want zowel Selosse-Bossuyt als Louchaert-Stockman reageerden fel. De eerste ronden konden enkele koppels nog aanklampen en een trio trok na 10 ronden naar de eerste sprint. Nieuwelinge De Clercq wist zich hier tussen de twee junioren te plaatsen en rijfde zo 3 punten binnen. Zij en haar dorpsgenote Luna Renders plaatsten zich zo dadelijk op de tweede plaats, positie die ze niet meer zouden afgeven. Na die sprint trokken de topfavorieten alle registers open en iedereen moest passen, nog voor de tweede sprint moest gereden worden hadden ze de winstronde en de 20 bonuspunten op zak. Dat belette hen niet om opnieuw de sprint te winnen, maar opnieuw wist De Clercq de tweede plaats te veroveren.

De snelheid zakte niet meer en het deelnemersveld raakte verspreid over het houten ovaal. Renders en De Clercq bestookten Louchaert-Stockman met aanvallen en na 30 ronden hadden ze een kleine voorsprong om opnieuw tweede te worden waardoor ze 3 punten voorsprong uitbouwden in de strijd om zilver. Selosse-Bossuyt namen intussen een tweede winstronde en brachten in hun zog zowel Louchaert-Stockman als De Rocker-Tierolf terug mee naar het Oosterzeels duo. De Clercq werd mede daardoor pas derde in de vierde sprint. In de vijfde sprint werd ze door Renders net voor de laatste bocht op een perfecte manier gelanceerd en zo kon ze opnieuw tweede worden in de voorlaatste sprint. Zilver kwam in zicht maar het werd nog een bikkelharde strijd. Selosse-Bossuyt reden opnieuw weg en de achtervolging werd ingezet.

Toen enkele ronden voor het einde voor het einde Louchaert-Stockman kraakten en tevreden bleken met brons, lag de weg open voor Oosterzeelse meisjes, zij reden sterk door en werden niet meer bedreigd. Renders kreeg de eer om solo als tweede over de eindstreep te rijden en de 6 punten bij te schrijven, ruim voldoende voor het zilver. De Rocker-Tierolf werden mooi vierde en Febe Kesteleyn met Imke Storms vijfde. Een mooie ervaring voor deze meisjes die allen hopen dat ze dit spektakelnummer volgend seizoen meer mogen rijden. Drie van de junioren worden volgende winter elite, er zullen dus nieuwe rensters deze groep vriendinnen moeten vervoegen.

BK ploegkoers nieuwelingen

20170128 13 BK ploegkoers U17M U17+U19V kampioenen.jpg

Ziekte velde enkele renners waaronder één van de favorieten Giel Barbry. Daar ook Jarne Van Dyck te bed lag sloegen de ploegmakkers van beiden Arno Waeyaert en Luca Van Hout de handen in elkaar. Zo kwamen er finaal 6 koppels aan de start voor de wedstrijd over 60 ronden en het was meteen duidelijk dat het Van Moer-duo Milan Fretin en Laurent Claeys de te kloppen renners waren. Zij wonnen de eerste 2 sprints en namen zo meteen een bonus van 4 punten op het duo Siebe Deweirdt-Bram Deschuyffeleer. Daarna lieten de favorieten zich verrassen, de duo’s Waeyaert-Van Hout en Bekaert-Herbots pakten zo de vetste punten in de derde sprint, Deweirdt kon nog 2 punten meegraaien en zo kwam de Mellenaar met zijn compagnon tot op 2 punten terug. In de vierde sprint lieten ze het echter liggen en namen geen punten. Waeyaert-Van Hout pakten terug de volle buit en Fretin-Claeys namen er 3.

20170128 12 BK ploegkoers U17M U17+U19V.jpg

In de voorlaatste sprint pakken terug Fretin-Claeys de volle buit en komen met 18 punten stevig op kop van het klassement. Waeyaert-Van Hout tellen er dan 11 en Deweirdt-Deschuyffeleer 10. Het duo van WOOParike met Zottegemnaar Ben Squire en Brent Beeckman zijn ook nog niet uitgeteld met 9 punten. Velzekenaar Joost Bekaert reed met zijn ploegmakker Inty Herbots sterk mee, zij telden 7 punten na 4 sprints, maar slagen er niet in om in de vijfde sprint hun conto aan te dikken en zitten zo in een moeilijke positie om het podium te halen. Drie koppels vechten zij aan zij in de laatste ronden, kort voor de laatste bocht lanceert Deschuyffeleer zijn maat Deweirdt. De man uit Melle toont nog maar eens zijn snelle benen en knalt na een spectaculaire eindsprint als eerste over de streep gevolgd door Waeyaert-Van Hout en Fretin-Claeys.

20170128 11 U17M BK ploegkoers.jpg

De 4 punten voor de derde plaats volstaan voor deze laatsten om de titel te pakken, Deweirdt-Deschuyffeleer stranden op het zilver en Waeyaert-Van Hout hangen brons in hun trofee ënkast. Squire-Beeckman moeten vrede nemen met de vierde stek en Bekaert-Herbots blijven vijfde. Thor é-Soenens worden zesde.

Omnium

Als randgebeuren voor het BK van de aspiranten was er mini-meeting voor nieuwelingen en dames jeugd. Daar er in totaal maar 10 deelnemers kwamen opdagen reden zij allen samen de scratch over 20 ronden en de puntenkoers over 30 ronden. Shari Bossuyt was als enige juniore uiteraard winnares, Arno Waeyaert won van de 2 andere nieuwelingen en Katrijn De Clercq trok de lijn door, zij was de snelste van de 6 aanwezige meisjes nieuwelingen.

Extra foto’s te zien op de Facebookpagina van Marc Regaert!