Schepenen geven ‘Tourn ée Min érale’

tourneeminerale_oudenaarde

Oudenaarde, 31/01/2017 – PERSBERICHT – Onderstaande  schepenen waarbij ook Stefaan Vercamer  uit Oudenaarde roepen hun collega’s in het College van Burgemeester en Schepenen op om samen met hen de uitdaging aan te gaan. In februari zullen ze zelf geen alcohol drinken. Ze vragen aan de inwoners om hun voorbeeld te volgen of om te matigen met alcohol. Dit is ook een belangrijke boodschap in de campagne die ze samen ondersteunen: “Langer genieten is … matigen met alcohol.”  

Rita Vande Moortele (Kruishoutem), Isabelle Van den Dorpe (Wortegem-Petegem), Viviane De Preester (Nazareth), Trees Van Hove (Deinze), Linda Van den Abeele (Kluisbergen), Tanja Eeckhout & Dirk Martens (Gavere), Kristof Vanden Berghe (Sint-Martens-Latem), Stefaan Vercamer (Oudenaarde), Gerrit Depaepe (Zingem).

Meer van Zonder is gezonder

Het is al een paar jaar een opkomende rage: een hele maand geen druppel alcohol drinken. Tot nu toe waren dat voornamelijk spontane beslissingen van individuen. Vanaf nu loopt er een nationale campagne “Tourn ée Min érale” die   alle Belgen oproept om in februari alcohol een maand lang geen alcohol te drinken.

“Alcohol is bijna niet meer weg te denken. Belgen zijn Bourgondi ërs. We genieten graag van lekker eten en daar hoort voor velen ook een glaasje bij. Waar we niet meer bij stilstaan is dat er ook wat risico’s verbonden zijn aan dagelijks alcohol drinken. En dat niet alleen voor problematische drinkers.”, vertelt Dirk Martens als schepen van gezondheid in Gavere. “We richten ons dan ook op al onze inwoners of ze nu veel of weinig, dagelijks of wekelijks drinken.”, vult Gerrit De Paepe (schepen in Zingem) aan.

Alcohol heeft invloed op bijna alle organen in het lichaam en hangt samen met ongeveer zestig verschillende aandoeningen. “We kennen allemaal de kater als gevolg van overmatig alcoholgebruik. Die is relatief onschuldig. Maar er is ook een verband met heel wat ernstigere gezondheidsklachten, zoals een black-out, hartklachten, leveraandoeningen. En er worden steeds meer linken gelegd tussen alcohol en het voorkomen van verschillende kankers. We associ ëren alcohol graag met genieten maar we vergeten soms dat het ook een negatieve invloed kan hebben op de kwaliteit van leven.”, verklaart Dr. Luc Van Braeckel uit Deinze.

Tijdens de eindejaarsfeesten in december en de recepties in januari wordt er getoast op een nieuw jaar. Iedereen wenst elkaar een goede gezondheid en veel geluk. We maken goede voornemens aan de lopende meter. 85% van al die goede voornemers bestaan uit het veranderen van leefstijl. Meer bewegen, gezonder gaan eten, minder drinken, stoppen met roken. Helaas zijn de helft van die plannen al opgeborgen tegen eind januari. “De maand februari is dus een goed moment om te bekomen van de feestdagen en het jaar fris in te zetten met echte voornemens. Met de seniorenadviesraad hebben we dit jaar gekozen voor een groter aanbod aan alcoholvrije dranken tijdens de nieuwjaarsreceptie. En dat was echt een succes.”, vertelt Kristof Vanden Berghe, OCMW-voorzitter in Sint-Martens-Latem.

Er zijn genoeg redenen om alcohol een maand lang aan de kant te zetten. Je lichaam krijgt zo de tijd om te recupereren. Heel wat mensen merken in die maand gaandeweg dat ze beter slapen en zich fitter voelen. Je voelt je niet alleen fysiek beter, maar ook mentaal fitter. Want wie fit in zijn hoofd wil blijven moet soms ook eens nee durven zeggen. Neen tegen dat glas teveel, neen tegen iemand die iets vraagt waar je geen zin in hebt, neen tegen die sigaret. Neen durven zeggen vraag kracht en moed. “Met de campagne ‘Veerkrachtige Gemeente’ in 2015 hebben we gewerkt aan de veerkracht van onze inwoners. Met deze campagne zetten we die boodschap kracht bij. We willen dat onze jongeren sterke en veerkrachtige volwassenen worden. We willen hen aanleren dat ze bewust kunnen leven: weet wat je eet, weet wat je drinkt, weet hoe je leeft en weet waarom je iets doet.” Dat vertelt Trees Van Hove , schepen in Deinze, met veel overtuiging.

Ook voor de ouderen is dat belangrijk. Want als je ouder wordt verdraag je minder goed alcohol. “Dit jaar werken we dan ook aan de campagne ‘Langer genieten is…’. Want je bent nooit te oud om gezonder te gaan leven. Langer genieten is … matigen met alcohol. Dat is één van de thema’s die we ook in de gezondheidskalender voor ouderen opgenomen hebben.”, vertelt Linda Van Den Abeele, OCMW-voorzitter in Kluisbergen.

“Onze deelname aan deze campagne is geen losstaand feit. Als Gezonde Gemeenten werken we al jaren aan de gezondheid van onze burgers. Dat doen we in samenwerking met Drugpunt of PISAD en Logo Gezond plus. We geloven ook in het concept “Meer van Zonder”. Dat is een pleidooi voor een ruimer alcoholvrij aanbod op feesten en recepties. Want Meer van Zonder is gezonder!”, verklaart Trees Van Hove, terwijl ze een mojito zonder alcohol drinkt. Op het glas staat in groene letters: Meer van Zonder. “Ik zie het alcoholvrij aanbod tijdens recepties toenemen. Tijdens boterhammen in Brieljant gaven we vorige week nog een alcoholvrije aperitief. Ik hoop dan ook dat de receptenbundels van Drugpunt een inspiratiebron mogen zijn om het alcoholvrij aanbod nog ruimer te maken.”

“We hebben als schepenen een voorbeeldfunctie naar onze burgers en moedigen verenigingen, adviesraden en organisaties aan om hun alcoholvrij aanbod te verruimen. We nodigen hen dan ook uit op 23 februari om deel te nemen aan de studiedag over “Ouderen en Alcohol” en zo inspiratie op te doen om te werken aan een alcoholbeleid.”, vult Viviane De Preester, schepen in Nazareth aan. “We hebben met het personeel van de gemeente Wortegem-Petegem een team aangemaakt op de website van Tourn ée Min érale en we gaan er samen voor. Dat zorgt voor een gezonde teamgeest.”, zegt schepen Isabelle Van Den Dorpe. Stefaan Vercamer is OCMW-voorzitter en federaal volksvertegenwoordiger in Oudenaarde. Hij kon er niet bij zijn om te toasten op het nieuwe jaar, maar laat alvast weten dat hij al enkele weken geen alcohol meer drinkt. Hij vindt het dan ook vanzelfsprekend om in februari op dat elan verder te doen. Samen met het personeel van het sociaal huis doen ze mee aan Tourn ée Min érale en gaan ze voor in januari en februari voor zoveel mogelijk alcoholvrije recepties en evenementen. Ook Rita Vande Moortele, schepen in Kruishoutem, steunt de campagne.

Preventief werken is samenwerken

Stichting tegen Kanker en het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) sloegen de handen in elkaar voor de nieuwe sensibiliseringscampagne ‘Tourn ée Min érale’. Zij hebben de campagne ontwikkeld. Logo Gezond+, PISAD en Drugpunt werken samen op lokaal niveau om preventief te werken aan de gezondheidsdoelstelling rond ‘Tabak, alcohol en drugs’. Zoals tijdens de gezondheidsconferentie in december 2016 aangekondigd zal Minister Jo Van Deurzen meer inzetten op implementatie van methodieken in het kader van ‘tabak, alcohol en drugs’. Dat willen deze organisaties dan ook graag samen doen.

Contact

Logo Gezond + vzw: Lore De Clercq, Lore.declercq@gezondplus.be, 0495/89.21.54

Drugpunt Leie-Schelde: Ward Foulon, Ward.foulon@drugpunt.be, 09 381 86 64.

PISAD: Davinda Goetry, Davinda.goetry@oost-vlaanderen.be, 0499/57.84.95 of

Inne Devos, Inne.devos@oost-Vlaanderen.be , 0470/50.17.71

Alle acties zijn te volgen via de facebookpagina van Meer van Zonder.

Website van de campagne: www.tourneeminerale.be