Onze slimste reporter nam de fiets naar Balegem, voor een Steam Gin proeverij.

ddl-balegem-voorstelling-steam-gin-stokerij-5

Balegem, noen 15/02/2017: Zaterdag had in de Balegemse jeneverstokerij Van Damme de voorstelling plaats van hun Steam gin, het is een product uit de samenwerking van drie stokerijen. De Balegemse jeneverstokerij Van Damme, Small Distillery uit Lede en de Aalsterse likeurstokerij VdS . Steam Gin werd ontwikkeld door Kurt De Smet uit Smetlede en zijn Leedse collega Lu Putteman van Small Distillery.  Kurt De Smet zat 7 jaar in de horeca en samen met collega Lu gaven ze whisky degustaties al 25 jaar. Toen de gin hype toesloeg dachten ze om er ook een te produceren tot op het moment dat Lu met een exotisch fruit soort voor de dag kwam en men kon beginnen mengen en uitproberen .   De stokerij Van Damme had nog geen gin, dus werd de vraag gesteld om mee in het verhaal te stappen. Op basis van een gin met granen van en in de Stokerij Van Damme werkten ze twee jaar om het gewenste distillaat te verkrijgen. “We experimenteerden met citrus, kweepeer, lindebloesem, korenbloemen en heel wat kruiden tot de samenstelling aan onze verwachtingen voldeed. De volle smaak is die van het distillaat van Van Damme. De blending en de botteling gebeurde bij Stokerij VdS in Aalst”.

ddl-balegem-voorstelling-steam-gin-stokerij-9

Steam
De naam van de Steam Gin verwijst naar de originele stookinstallatie van 1862 die wordt aangedreven door een stoommachine op kolen. Het basisdistillaat en tevens het hart van Steam gin is afkomstig van de oude landbouwstokerij Van Damme te Balegem.Van Damme is een van de laatste warme landbouwstokerijen in de Benelux. De gin is verkrijgbaar in een exclusieve genummerde fles bij de Stokerijen, in de speciaal handel en via info@steamgin.be of kurt-desmet@telenet.be. Voor een fles betaal je 44 euro.
Het gebruik van de ambachtelijke 19de-eeuwse methodes zorgt voor het authentieke karakter van Steam Gin en de volle smaak. De lindebloesem; is een heerlijk geurend kruid dat qua smaak aan honing doet denken, korenbloem; en kweepeer komen rechtsreeks van het erf, korianderzaad, kardemom, een mengeling van pepers en de jeneverbes maken het pallet compleet,” aldus Kurt en Lu.

ddl-balegem-voorstelling-steam-gin-stokerij-2

Een stuk geschiedenis, over het ontstaan.  Gin stamt rechtstreeks van jenever af. Reeds in de middeleeuwen werd in de Lage Landen op kleine schaal een op jenever lijkende drank gemaakt.
In Engeland heeft deze drank een eigen ontwikkeling doorgemaakt, zodat hij is uitgegroeid tot een typisch Brits product. Een van de bekendste merken is Gordon’s Gin. De oudste Belgische gin is Cockney’s Gin.

ddl-balegem-voorstelling-steam-gin-stokerij-11

Geschiedenis
De toenmalige koning Willem III zorgde ervoor, dat de genever, zoals het distillaat toen heette, aan zijn wereldwijde opmars kon beginnen. De evolutie van een schimmig drankje voor krijgslieden tot ’s werelds meest gebruikte basis voor mixdranken was begonnen.Al in de zestiende eeuw werd in de Nederlanden op grote schaal alcohol gedistilleerd. Net als in Engeland was dat hoofdzakelijk voor de productie van brandewijn. Pas in de zeventiende eeuw zou ene Franciscus Sylvius, een geneesheer doctor, het stoken van genever op basis van granen hebben   geperfectioneerd door een tweede distillatie toe te passen. Door het distillaat te mengen met het sap van een bepaalde bessensoort (jeneverbes), werden nieuwe smaakstoffen aan het distillaat toegevoegd. Voor Sylvius was dat louter uit gezondheid technische overwegingen, omwille van de medicinale eigenschappen die toen aan de jeneverbes werden toegedicht. Het gebruik van genever werd in die dagen dan ook medicinaal voorgeschreven en de productie beperkte zich in eerste aanleg dan ook tot artsenpraktijken en apotheken voor zover die al bestonden. Overigens noemde Sylvius zijn drankje aqua vitae. De benaming genever kwam pas later. Het is in Vlaanderen dat we een eerste vermelding terugvinden van het gebruik van de jeneverbes die werd toegevoegd aan wijn. Deze werd dan gekookt en gebruikt als medicijn tegen maagklachten. De eerste vermelding vinden we terug in 1269. Hier spreken we nog steeds over genever (Nederland) of jenever (Belgi ë), verwijzend naar het gebruik van de jeneverbes.

ddl-balegem-voorstelling-steam-gin-stokerij-8

Soorten gin
We kunnen verschillende classificaties onderscheiden naargelang de wettelijke bepalingen, het productieproces, de evolutie en de smaken.

De wet:
Gin dient   minimaal 37,5% alcoholgehalte te hebben   en dient de smaak van jeneverbes prominent aanwezig te zijn. Hieruit volgt een wettelijke opsplitsing van drie verschillende soorten gin.

Compound gin
Hier wordt gestart van een neutraal product waar men later, na distillatie, smaak en botanicals toevoegt. Hier mag men naar hartenlust allerlei toevoegingen aan doen van kleurstoffen en chemische smaakstoffen. Een wodka met toevoegingen kan dus perfect verkocht worden als gin.

Distilled gin
Hier zegt de regelgeving dat men de botanicals (natuurlijke) samen met de alcohol dient te distilleren. Achteraf kunnen wel nog toevoegingen gebeuren van kleur en essences, al dan niet natuurlijk.

London gin
Dit is het puurste productieproces. De natuurlijke botanicals worden samen met de alcohol gedistilleerd en de wet laat weinig ruimte tot toevoegingen achteraf.

ddl-balegem-voorstelling-steam-gin-stokerij-4

Productieproces
We kunnen drie grote processen onderscheiden:

Pot stilled gin: is de meest traditionele techniek en wordt dan ook soms wel “batch distilled “ genoemd omdat in tegenstelling tot de andere technieken er geen continue distillatie plaatsvindt. De masterdistiller stookt hier dus één batch of één bepaalde hoeveelheid. De botanicals kunnen zowel bovenaan de still worden aangebracht (racking) of onderaan te week worden gelegd (steeping).

De kolomdistillatie: een continue proces dat het stoken een stuk eenvoudiger maakt. Zoals bij de pot still worden de botanicals met het racking of steeping systeem mee gedistilleerd.

Vacuüm gedistilleerde gin: de wetenschap staat niet stil en dus de productiemethodes ook niet. Bij deze methode gebruikt men koude in plaats van verhitting. Door de druk te verlagen kan men distilleren bij -5 ° Celsius. De grote voordelen zijn tijdswinst en smaak.

ddl-balegem-voorstelling-steam-gin-stokerij-10

De evolutie
Zoals eerder vermeld is gin ontstaan uit jenever. Uit dit basisproduct ontstaan volgende soorten gin.

Old Tom Gin: Smaakt zoeter en minder geschikt voor gin tonic.

London Dry Gin: Droog, duidelijk jeneverbes met soms een vleug citrus. De alom gekende traditionele gin.

Plymouth Gin: Is een London gin met als herkomst de stad Plymouth. In tegenstelling tot de term London gin verwijst Plymouth gin naar de stad. London gin verwijst dan weer puur naar het productieproces en niet naar de stad.

Compound gin: Ook wel bathtub gin genoemd en verwijzende naar de productiemethode die werd toegepast tijdens de Amerikaanse drooglegging. Daar maakte men letterlijk gin in het bad. Alcohol met allerlei smaakjes.

New Generation gin: Met de gin gekte komen er ook met hoge frequentie nieuwe gins op de markt. Deze gins zijn het product van stokers die een nieuw palet van smaken aanspreken en de jeneverbes wat op de achtergrond plaatsen, ook wel New Western Gin genoemd.

ddl-balegem-voorstelling-steam-gin-stokerij-1

De smaken
Ten slotte kunnen we nog een onderscheid maken naar de smaken toe. Zo hebben we :
Kruidige gins, Florale gins, Citrus gins en Zoete gins

DDL