Batibouw 2017: Haarden blijven populair

houtvuur

Algemeen, 20/02/2017: Wie dacht dat met alle heisa rond het fijn stof en haardvuren de Belg massaal zou overstappen naar alternatieve energie, heeft het verkeerd voor. Nog nooit waren er op Batibouw zo weinig standhouders die alternatieve energie aanprijzen.  

gasvuur

Welgeteld één groot bedrijf uit Ninove heeft er een gigantische stand waar allerlei vormen van alternatieve energie worden gepresenteerd, met voor paleis 10 een reuze vrachtwagen waarop zonnepanelen geplaatst zijn. Voor de rest 6 kleine standhouders. Het was ooit anders met een welgevuld paleis en tientallen exposanten. Het afschaffen van de terugdraaiende elektriciteitsteller waarvan sprake en het hoge onverantwoorde prosumententarief , kunnen de Belgen niet meer overtuigen om een pak geld uit te geven aan zonnepanelen.

De belangstelling voor allerlei haarden blijft enorm, liefst dan nog met houtverbranding. Niet te vergeten het hout dat wordt opgestookt heeft er eerst voor gezorgd dat gedurende jaren de bomen dienden als luchtzuiveraar en producent van zuurstof. De huidige moderne houthaarden bezitten naverbranding met fel gereduceerde uitstoot van rookgassen.

Elektriciteit wordt almaar duurder, evenals stookolie, enkel gas blijft nog redelijk geprijsd. Het Belgische Flam waarvan de gesloten haarden over naverbranding beschikken, ontwikkelde zowel voor hout- als voor gasverbranding verschillende milieuvriendelijke nieuwe modellen. De inbouw houthaard beschikt over een liftdeur om onderaan houtblokken toe te voegen zonder dat het tot rookontwikkeling komt in de woning.

De bediening van deze deur is zichtbaar aangetoond. Hun gashaarden hoeven niet noodzakelijk voorzien te zijn van een verticale schouw om de gassen naar buiten af te voeren. Een speciale ventilator kan zelfs de rookgassen naar buiten afvoeren langs een lagere verdieping.

De vuurhaard van de gasbrander is naar wens regelbaar, zelfs instelbaar op afstand met een smartphone. Het probleem van houtverbranding is ook een BTW probleem, de meeste aankopen gebeuren kleinschalig van particulier tot particulier en BTW vrij. Op andere vormen van aanschaf betaalt men altijd 21% BTW. (ds)