De ruimte is de toekomst!

qinetiqkruibeke_021014_015b_dex

Algemeen, 25/02/2017: Er gaat haast geen dag voorbij of er is nieuws over allerlei ruimte exploten. Daarbij komt te weinig de Belgische inbreng in beeld, die gebeurt op bescheiden wijze, maar ze is zeer waardevol. Een experiment ontwikkeld door QinetiQ Space uit Kruibeke is deze week  succesvol aangekomen in het ruimtestation ISS.  

De proefopstelling die op vraag van het European Space Agency werd ontwikkeld, onderzoekt hoe astronauten zich aanpassen aan het wegvallen van de zwaartekracht in de ruimte.

Het experiment is ontwikkeld om meer inzicht te krijgen in de werking van lichaamssensoren en zal wetenschappers helpen om nieuwe behandelingen te ontwikkelen voor neurologische ziektes.

Een eerste ontwikkeling moest reeds twee jaar geleden aankomen in het ISS, maar het onbemande ruimteschip dat naar het ISS moest vliegen, ontplofte tijdens de lancering.

Het team had alles goed bijgehouden en in een jaar tijd werd het experiment terug opnieuw gebouwd met zelfs bijkomende instrumentatie.

Gans de machine werd zodanig ontworpen dat ze zeer compact in elkaar plooide en weinig plaats innam tijdens het transport.

Het apparaat zoals afgebeeld op de foto zal in het gangpad van de Columbus module worden geplaatst, dit is een onderdeel van het ISS.

DS