Voorstelling boek: Alles op zijn tijd, gezond groeien in de koers.

cover-alles-op-zijn-tijd

Algemeen, 25/02/2017:  Naar een idee van en met de coördinatie van Koen Beeckman uit Landskouter werd er een boek uitgebracht over hoe er best wordt omgegaan met onze jeugdige wielrenners. Beeckman kon rekenen op tekstschrijver Nico Dick en kon zes sporters aan de haak slaan die elk hun verhaal deden over hun jeugdjaren in de wielersport en zelfs van de jaren er voor. Greg Van Avermaet, Olympisch kampioen 2016 in Rio. Jolien D’hoore, bronzen medaille in het omnium op de Olympische spelen in Rio. Serge Pauwels, prof bij team Dimension Data. Rudy De Bie, bondscoach van de veldrijders en de mountainbikers. Elke Van Hoof, zesde in de Olympische BMX-finale in Rio en Alessio Dhoore, gewezen Belgisch kampioen veldrijden bij de nieuwelingen, deden elk hun eigen verhaal over hoe ze hun jeugdjaren beleefden.

20170206_215553.jpg

Allen komen ze met een positief verhaal, met uitzondering van Alessio Dhoore die de moed opbracht om ook de andere kant van de medaille eens te laten zien. Enkele kerngedachten die vooral aan bod komen zijn: de studies niet verwaarlozen, leg geen druk op de jongeren, topmateriaal hoeft echt nog niet, doe meerdere sporten en dus niet alleen wielrennen. Beeckman, die momenteel technisch directeur Topsport is en voorzitter van de Jeugdcommissie binnen Cycling Vlaanderen, heeft al heel wat jongeren zien komen, maar er ook al heel wat zien gaan.

Veel jongeren hebben het soms te gemakkelijk bij de jeugd en als het er dan op aankomt om echt renner te worden missen sommigen de wilskracht en het doorzettingsvermogen om te strijden tegen jongens die ze vroeger op een hoopje fietsten. De druk wordt soms immens hoog. “Succes op jonge leeftijd is dus niet altijd een garantie op latere roem”, aldus Beeckman. Vele ouders, begeleiders en zelfs trainers kunnen van dit boek heel wat opsteken, maar ook de toekomstige rennertjes zelf kunnen hier heel wat uit leren.

Dit vlot lezende boek telt 115 bladzijden en wordt geïllustreerd met uniek beeldmateriaal uit de jeugdjaren van voornoemde zes renners. Dit project van Cycling Vlaanderen wil vooral de jeugd, maar ook hun omgeving, er op wijzen om op een gezonde manier de wielersport uit te oefenen. Het boek kan besteld worden via de website van Cycling Vlaanderen en kost 19.95 euro.

Erwin De Clercq.