KWB waait uit aan zee!

oostende.jpg

Sint-Lievens-Houtem, 06/03/2017, persbericht: Dag(bus)uitstap. KWB  waait uit aan zee!
Oostende:  Visserskaaiwandeling – Atlantikwall.  Zaterdag 6 mei 2017 — 8.30 u.  

Govaka, de reisdienst van kwb & Pasar werkte samen met Toerisme Oostende en Vayamundo een aantrekkelijke en ongewone daguitstap uit naar Oostende. We maken ’s morgens onder leiding van een gediplomeerde gids een prachtige wandeling door de stad. Tegen de middag worden we dan verwacht in het vakantiecentrum Vayamundo De Kinkhoorn & Ravelingen voor een uitgebreid koud en warm lunchbuffet. Nadien gaan we naar het provinciaal domein Raversijde voor het bezoek aan de Atlantikwall, één van de topattracties aan de kust.

Programma daguitstap:
8.30u: Vertrek in Sint-Lievens-Houtem

10.00u: Stadswandeling
Oostende zien en beleven, dat doe je tijdens een aangename stadswandeling.
Visserskaaiwandeling: Maritiem Oostende
Tijdens deze wandeling aan de westkant van de havengeul ontdek je de boeiende aspecten van actuele en historische haven- en visserijbedrijvig-heden: kustvisserij, het directiegebouw DAB Vloot, Westerstaketsel, de Mercatorjachthaven, het Noordzeeaquarium, de vistrap en de nieuwe havendammen.

12.00u: Einde wandeling + verplaatsing naar Vayamundo (autocar)

13.00u: Lunch in het vernieuwde buffetrestaurant Vayamundo
Vakantiecentrum Vayamundo De Kinkhoorn & Ravelingen ligt op een steenworp afstand van de Noordzee en de witte zandstranden. In het recent vernieuwde buffetrestaurant wordt een heerlijke lunch gepresenteerd. De lunch biedt: soep, saladebuffet, keuze uit 2 hoofdschotels, dessertbuffet en drankenbuffet (water, frisdrank, pils, witte en rode wijn). Alles is à volont é.

14.30u — 15u15:
Na de lunch heb je de keuze: ofwel ga je voor een duinenwandeling en stap je door de duinen naar het domein Raversijde. De wandeling is zo’n 2,5km lang (+/- 40’). Ofwel ga je mee met onze bus naar de ingang van het Domein Raversijde.

15.15u — 17u00: Bezoek Atlantikwall (vrij bezoek met audiogids)
De Atlantikwall is één van de topattracties aan de kust en één van de drie musea op domein Raversijde. Je bezoekt Atlantikwall met een audiogids. De meer dan 60 aanwezige bunkers, observatieposten en geschutstellingen en de 2 km open of onderaardse gangen vormen samen één van de best bewaarde delen van de beruchte Duitse verdedigingslinie ‘Atlantikwall’.
Deze werd gebouwd door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog, van de Frans-Spaanse grens tot in Noorwegen. Duizenden bunkers werden toen aangelegd om de havens te beschermen en een geallieerde aanval te verhinderen. In het museum bevindt zich ook de enige bewaarde Duitse kustbatterij uit de Eerste Wereldoorlog. Alle aanwezige constructies werden in hun oorspronkelijke staat hersteld en met authentieke voorwerpen en meubilair opnieuw ingericht. Het Openluchtmuseum is de ideale plaats om de sfeer van de ‘Langste dag’ te beleven.
In Raversijde vind je de enige bewaarde Duitse Kustbatterij uit de Eerste Wereldoorlog, de Batterij Aachen.
Hier stonden kanonnen, met bijhorende observatiebunkers en verblijven voor manschappen.
Uit vrees voor een geallieerde landing op het strand en ter bescherming van de havens van Zeebrugge en Oostende (van waaruit Duitse duikboten opereerden) bouwden de Duitsers batterijen langs de Belgische kust. Enkel de resten van Batterij Aachen zijn bewaard gebleven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden op dezelfde plaats nieuwe verdedigingswerken gebouwd, die deel uitmaakten van de verdedigingslinie ‘Atlantikwall’. In het gelijknamige museum maak je kennis met enkele van de meest indrukwekkende verdedigingswerken uit beide oorlogen. Dit kan dankzij de Belgische Prins Karel, die er woonde tot aan zijn dood en zich altijd heeft verzet tegen de afbraak. Omwille van restauratiewerken is de Batterij Aachen in 2016 niet te bezoeken.

17u00u: Einde en terugreis naar Sint-Lievens-Houtem

Wie gaat mee?
Wanneer? Zaterdag 6 mei 2017
Vertrek? We vertrekken om 8u30 (stipt!) met de bus op het Marktplein!
Deelnameprijs? KWB-leden: 45 euro; niet-leden: 50 euro (inclusief busreis, vervoer ter plaatse, gids wandeling, lunchbuffet met drank, inkom Atlantikwall met audiogids, een kwb-gadget)
Interesse? Inschrijven graag zo vlug mogelijk kan en tot uiterlijk op 12 april 2017 via Armand Vermeire, 0498/70.46.56 of Bernard Van Pamel, 0499/98.33.73 of mail naar: kwb.houtem@telenet.be
Betalen kan via rek.nr. BE13 1430 6221 9339 van kwb met vermelding ‘Oostende’ 

Contactpersoon (voor de pers):
Paul DE ROO, 0496 53 94 67 of kwb.houtem@telenet.be

Over kwb:
Kwb is een boeiende vereniging met een waaier aan interessante activiteiten: ontspanning, debatavonden, sport, uitstappen voor het hele gezin. We zijn in de kwb ook bezig met wat ons wakker houdt: het opvoeden van kinderen, de stress op het werk, de economische crisis en de werkloosheid, de migranten in onze straat, onze eigen gezondheid en die van het leefmilieu, enzovoort.
Kwb telt zo’n 70.000 leden en een 700-tal lokale afdelingen. De vereniging wordt gedragen door duizenden vrijwilligers die een zeer verscheiden aanbod verzorgen voor mannen, vrouwen en gezinnen.