Broederlijk delen en Bernardustechnicum Oudenaarde delen expertise omtrent landbouw

IMG_1582

Oudenaarde, 23/03/2017: Het domein Land- Tuinbouw en Milieu van het Bernardustechnicum in Oudenaarde was de voorbije week gastgemeenschap voor mevrouw Pascaline Kiemde, een dame uit Burkina Faso, werkzaam in de ondersteuning van familiale landbouwbedrijven in haar thuisland. Een groep enthousiaste leraars en leerlingen stippelde een programma uit met bedrijfsbezoeken en   culturele uitstappen. Een kennismaking met de twee praktijkhoeves van de school mocht niet ontbreken. Zowel op Tivoli als op Axelwalle draaide ze even mee in het wieden en het melken. Ze was enorm geïnteresseerd in het werk van onze leerlingen. De leerlingen werden ook uitgedaagd om in het Frans uit te leggen waarmee ze bezig waren. En dat lukte aardig!

IMG_1630

Pascaline vertelde over de inventieve manieren van water opvangen op de akkers  tijdens het regenseizoen, over de gemiddelde bedrijfsgrootte van enkele koeien en over de vaak beperkte keuze in de winkel van land- en tuinbouwproducten.

De leerlingen werden tot nadenken aangespoord en zij gaven op hun beurt een presentatie van familiale landbouw in het Westen. Een wereld van verschil, zo bleek. Pascaline vertrekt nu naar een tweede gastgemeenschap in Herzele alvorens terug naar Burkina Faso terug te keren. De school wenst haar een fijne en inspirerende terugkeer.