Zottegem en Flanders Classics op ramkoers?

17425837_10212601252930064_858260411681185524_n

Zottegem, 03/04/2017: “Gezien Wouter Vandenhaute?”, klonk het gisterenavond sarcastisch bij burgemeester Jenne De Potter. “De combinatie 3-daagse De Panne en de Ronde van Vlaanderen kan wel.” De burgervader en notoir wielerfan  verwees hiermee naar het plan van Flanders Classics om de Driedaagse De Panne Koksijde haar gunstige plaats op de wielerkalender af te pakken te koste van Dwars door Vlaanderen. Eerder werd in Zottegem smalend gedaan over Antwerpen als de nieuwe startplaats van De Ronde van Vlaanderen. Zitten Zottegem en Flanders Classics op ramkoers?

“Gelieve de datum van de 3-daagse te respecteren”, Jenne De Potter liet geen twijfel bestaan over de bedoeling van zijn post op het sociale medium Facebook. De  post werd overigens massaal geliket, gedeeld en becommentarieerd. Reacties als “Hopelijk komt respect boven geld” en “De kans is groot dat hij niets gezien heeft! Moeilijk met briefjes van 500€ voor uw ogen!”  zetten de toon.

17759762_10154514720162947_6619451606525618102_n

Jenne De Potter met Philippe Gilbert op het Zottegemse podium van de Driedaagse

De reactie van de burgemeester is te begrijpen als je bedenkt hoe belangrijk het wielergebeuren is voor Zottegem én hoezeer de Egmontstad erop inzet, in de vorm van steeds grotere budgetten om  verschillende koersen in Zottegem te laten plaatsvinden en citymarketing rond het wielrennen. De recente campagne rond Zottegem als Dorp van de Ronde is maar een van de vele voorbeelden.

Dat Zottegem haar investeringen wil laten renderen bleek duidelijk uit het ongenoegen dat werd geuit toen bekend raakte dat Zottegem niet live in beeld zou gebracht worden tijdens de uitzending van de Ronde van Vlaanderen op nationale TV. “Ik vind dit onaanvaardbaar, wij gaan zeker met Flanders Classics aan tafel zitten”, klonk het scherp bij Jenne De Potter. “Het is hoogst ongepast dat terwijl wij inspanningen doen om van de Ronde van Vlaanderen een feest te maken, Flanders Classics het als organisator  niet eens nodig vindt om ons te laten weten dat er geen uitzending op nationale TV zal zijn.”

 

“De Klein Flandrien”, de mascotte die Zottegem als Dorp van de Ronde liet ontwikkelen

Zottegem ging met de organisatoren van de Driedaagse pas een nieuwe, jarenlange verbintenis aan die uiteraard de nodige centen kostte. Dat de Driedaagse nu haar gunstige plaats op de kalender, de week voor de Ronde van Vlaanderen, kwijt zou spelen, zou een kleine ramp zijn voor Zottegem. Zeker als je bedenkt dat de Driedaagse en Zottegem er al een lange geschiedenis hebben opzitten, koersdinsdag is een begrip geworden in Zottegem, een officieuze  feestdag eigenlijk.

De organisatie van de Driedaagse De Panne Koksijde maakt zich ondertussen sterk dat het geen vragende partij is voor de kalenderwissel en het ook geen akkoord heeft met Flanders Classics. “Wel bevestigen wij dat er gesprekken aan de gang zijn met Flanders Classics maar ook met E3 Harelbeke, ASO en Golazzo! Deze gesprekken gaan over de toekomst, samenwerking, het versterken van onze Koers en het behouden van de driedaagse format”, klinkt het in een persbericht van de Driedaagse.

“Het al dan niet wisselen of veranderen van datum kan niet eenzijdig opgelegd worden door 1 partij – zowel AIOCC als UCI verklaren dat beide partijen een duidelijk wederzijds akkoord moeten hebben en de Driedaagse De Panne-Koksijde zijn historische datum (reeds 40 jaar !) blijft behouden.  Temeer omdat de onderhandelingen over de kalender 2018 beginnen in mei en er op dit ogenblik absoluut geen kalenderwijzigingen voorzien, besproken of vastgelegd zijn!”

Wat nu?

17425837_10212601252930064_858260411681185524_n

Zottegems schepen voor Citymarketing Kurt De Loor postte deze foto

Benieuwd hoe dit verhaal zal aflopen. Zottegem bijt in elk geval duidelijk van zich af. Dat bleek nog maar eens dit weekend toen de Zottegemse schepen voor Citymarketing Kurt De Loor bovenstaande ludieke foto postte  met het opschrift “Antwerpen, hier begint de Ronde echt”, een duidelijke sneer naar Antwerpen als nieuwe startplaats van de Ronde van Vlaanderen. Ook van Wouter Vandenhaute is geweten dat hij durft van zich afbijten en niet beroerd is om verregaande beslissingen te nemen. Vraag dat maar aan Geraardsbergen  waar plots de Muur werd geschrapt op het parcours van de Ronde. Als zelfs de  Muur niet veilig is,  dan mag de Paddestraat zich ook niet veilig voelen.

Van Avermaet en Gilbert werden gisteren luid aangemoedigd op de Paddestraat
De wielerfans weten de Paddestraat in elk geval liggen