Maatregelen tegen diefstallen op kerkhoven gevraagd

17634409_408319682869349_3753848264779748097_n (1)

Zottegem, 05/04/2017: In Zottegem werd met afgrijzen gereageerd op de brutale kerkhof-diefstallen.  Ook de (oppositie-) politiek mengt zich in de debatten. Het was Open-VLD OCMW-raadslid Liliane De Lange die de problematiek aan de kaak stelde en N-VA/ZAP reageerde onmiddellijk en vraagt het stadsbestuur  om na te gaan of camera-toezicht geen oplossing kan zijn.  

Persbericht N-VA-ZAP

N-VA-ZAP nam in de pers akte van de diefstal van een bronzen beeld op de stedelijke begraafplaats van Zottegem. Naar aanleiding daarvan zal de partij op de volgende gemeenteraad pleiten voor maatregelen. “We moeten bekijken of we het cameratoezicht kunnen uitbreiden naar de kerkhoven”, zegt N-VA-ZAP-fractieleider Matthias Diependaele.

Begin april werd een bronzen beeld brutaal geroofd op de Zottegemse stedelijke begraafplaats Knutsegem. Het beeld was ongeveer een meter hoog en diende als pronkstuk van een familiegraf. Naderhand bleek dat het beeld bij aankoop zo’n dertig jaar geleden een waarde had van 7.500 euro. Dat doet vermoeden dat het om een doelbewuste diefstal gaat.

“Dat wordt gestaafd door het feit dat de dieven het kerkhof met de wagen zijn opgereden om het loodzware beeld te ontvreemden. Dat is helaas niet zo moeilijk, aangezien de Zottegemse begraafplaatsen ook ’s nachts vrij toegankelijk zijn”, weet Matthias Diependaele.

20170403_115636 (1)

N-VA-ZAP wil wel duidelijk stellen dat het voorstander is van open en toegankelijke begraafplaatsen. De problemen stellen zich vooral ’s nachts als de sociale controle wegvalt. Kerkhofdiefstallen komen wel meer voor, en zeker niet uitsluitend in onze regio. Vooral de meest waardevolle stukken vallen ten prooi aan dieven. Dikwijls is de emotionele schade nog vele male groter dan het financieel verlies voor de nabestaanden. Ook vandalisme komt spijtig genoeg wel eens voor.

“Daarom vragen we maatregelen van de bevoegde schepen. Cameratoezicht lijkt op het eerste zicht de beste optie. We moeten bekijken of we die kunnen uitbreiden richting de begraafplaatsen. Ook met de politie kunnen we afspraken maken dat ze af en toe eens in de buurt patrouilleren. Via enkele gerichte ingrepen kunnen we hopelijk het aantal diefstallen en vormen van vandalisme de wereld uit helpen”, besluit Diependaele.

Onze eerdere berichtgeving hierover

Bronzen beeld gestolen op kerkhof van Knutsegem (Zottegem)

Gestolen beeld Zottegemse begraafplaats had waarde van 7.500 euro