In Zottegem krijgen 85- en -90 jarigen sowieso bezoek

IMG_5760

Zottegem, 21/04/2017: Persbericht – Wie in Zottegem 85 of 90 jaar wordt en alleen woont, krijgt een bezoekje van één van de vrijwilligers van ZoZo, Zottegem Zorgt. In totaal kregen al 161 Zottegemse senioren een verjaardagsbezoekje. “Onze verjaardagsbezoekjes zijn een echt schot in de roos,” laat Zottegems schepen van Sociale Zaken Kurt De Loor weten.

“De vrijwilligers gaan op de babbel bij de senioren, ze nemen een verjaardagscadeau mee en luisteren naar hun verhaal. Als de senioren met vragen zitten, wordt door de vrijwilligers samen met het Sociaal Huis Zottegem een oplossing gezocht.  Vanaf nu krijgen de senioren ook een ZoZo-zak aangeboden met alle info over het zorgaanbod in Zottegem, daar was echt nood aan.”

Al 161 inwoners van Zottegem die de voorbije jaren hun 85ste of 90ste verjaardag vierden en nog alleen wonen, kregen een bezoekje van het vrijwillige bezoekersteam van ZoZo en lokaal dienstencentrum Egmont. In september 2015 ging het project van start met een bezoekje aan 85-jarigen. Dat jaar kregen 43 jarige senioren een bezoekje. In 2016 waren dat er al 92 en sinds begin 2017 (tot maart) werden al 26 verjaardagsbezoekjes georganiseerd. “Zowel voor de jarige senioren als voor de vrijwilligers is dit project een echt succes,” laat De Loor weten.

“Bij een kopje koffie luisteren de vrijwilligers naar het levensverhaal van de senioren. Als die Zottegemse senioren met vragen zitten worden die samen met het Sociaal Huis Zottegem verder opgepikt. Onze vrijwilligers halen heel wat voldoening uit de bezoekjes en de babbels. Ze maken mee het verschil voor de Zottegemse senioren. Het is echt win-win.”

De Loor: “We merken dat nog veel mensen niet op de hoogte zijn op welke dienstverlening en premies ze vandaag recht hebben in Zottegem. Met zo een verjaardagsbezoekje kunnen we hen op een laagdrempelige manier informeren en het is nog plezant ook. Dit project wordt mee ondersteund door ZoZo, een unieke samenwerking tussen Zottegemse   zorg- en dienstverleners. Vanaf nu krijgen de senioren een leuke ZoZo-zak aangeboden met een potje advocaat, een toffe verjaardagsattentie en de informatiebundel ‘Ouder worden in jouw buurt’. De jarigen reageren zeer positief op het project en staan heel erg open voor een bezoekje.   4 op 5 Zottegemse jarige senioren gaan met plezier in op onze vraag of we even mogen langskomen voor een babbel en een verjaardagsbezoekje.”

Ook de Zottegemse vrijwilligers van het bezoekersteam zijn zeer te spreken over het initiatief. De vrijwilligers zijn het roerend eens. “Je krijgt heel veel voldoening van de bezoekjes. We merken dat er nog veel eenzaamheid is bij de ouderen en ze kijken echt uit naar ons bezoekje. Na een gezellige namiddag bij een kopje koffie hebben we de jarige vaak ook echt geholpen met een vraag of een probleem. Als de vraag wat ingewikkelder is, gaan we samen met het Sociaal Huis op zoek naar een oplossing. Het is een kleine moeite voor ons, maar maakt echt een wereld van verschil voor de jarige 85- en 90-jarigen.”