Erfgoeddag: ‘ZorgSaam Ninove’

erfgoeddag2017.png

Ninove, 23/04/2017: Erfgoeddag 2017 kiest voor het thema ‘Zorg’. Het stadsbestuur en de Erfgoedraad vertalen het thema in een project ‘ZorgSaam Ninove’ rond armen- en ziekenzorg. Vertrekpunt is het verhaal van de ‘Zusters van den Burchtdam’.  

In 1949 vestigden de Zusters van Sint-Vincentio à Paulo uit Buggenhout zich in Ninove. Beter gekend als de ‘Zusters van den Burchtdam’ verzorgden ze tot 1995 zieken en ouderlingen van de stad kosteloos aan huis. Erfgoeddag vertelt het verhaal van de verdwenen zustercongregatie, maar haalt ook andere ‘zorgzamen’ in het naoorlogse Ninove voor het voetlicht. Wie is in onze stad in de voetsporen van deze zusters getreden? Wie is of was in deze stad en haar deelgemeenten met ziekenzorg (al dan niet aan huis) en armenzorg bezig?

Joris Vanderpoorten (freelance journalist bij onder andere Kanaal Z, Actua TV en Bruzz en lector journalistiek) modereert een reeks panelgesprekken over het ‘zorgerfgoed’ van Ninove.

De zorgende zusters van Ninove

Met Zuster Marie-Joseph & Zuster Rita (Zusters van Sint-Vincentio à Paulo Buggenhout), Zuster Jeannine (Zusters van de HH.Harten Ninove) en Marcel Cock (auteur van ‘Het Susterhuys. 175 jaar Zusters van de Heilige Harten in Ninove’)

In de voetsporen van de zusters

Met Lieve Baetens & Lena Scheerlinck (Wit—Gele Kruis Oost-Vlaanderen regio Ninove), Nora Van Liedekerke (Vereniging Zelfstandig Verpleegkundigen Kring Aalst-Ninove-Geraardsbergen) en Heide Govaert (CM—Midden Vlaanderen)

Andere zorgen

Met Philemon Van Cleemputte, Carlos Van Den Broucke en Marcel De Bolle (Teledienst Ninove)

In de marge zorgt de Erfgoedraad voor een tentoonstelling ‘ZorgSaam Ninove’.

Praktisch

Panelgesprek en tentoonstelling ‘ZorgSaam Ninove’

Zondag 23 april, 11 uur-13 uur (tentoonstelling tot 18 uur)

WZC Klateringen, Centrumlaan 143, Ninove

X