In Mullem staan gekaleide huizen!

9

Mullem, 27/04/2017: Mullem is een klein, eeuwenoud dorpje, in de Vlaamse Ardennen dat bij Oudenaarde behoort en dat enkel bestaat uit een kerk, pastorij, kloostertje, een kleine school, een herenhoeve en een herenhuis. Wij bewandelden er   Rooigemsebeekwandelroute!

8

Mullem is gekend voor zijn gekaleide huizen: een gevel kaleien betekent letterlijk ‘in de kalk zetten’. Het is een eeuwenoude procedure dat vroeger vooral bij kleine hoeves en grotere boerderijen werd toegepast, een synoniem voor kaleien is witselen (de kalk en ook de verf waren meestal wit).

9

Mullem is een klein, eeuwenoud dorpje, in de Vlaamse Ardennen dat bij Oudenaarde behoort en dat enkel bestaat uit een kerk, pastorij, kloostertje, een kleine school, een herenhoeve en een herenhuis.

7

Mullem is een klein, eeuwenoud dorpje, in de Vlaamse Ardennen dat bij Oudenaarde behoort en dat enkel bestaat uit een kerk, pastorij, kloostertje, een kleine school, een herenhoeve en een herenhuis.

6

De Rooigembeek heeft in haar vallei verschillende kreken die ook waterbuffers zijn. Deze kreken en poeken vormen mooie biotopen voor flora en fauna. Knap werk  is mijn conclusie hierover.

Ook in Wannegem-Lede, een gemeente dat de ‘Rooigemsebeekwandelroute’ doorkruist wordt,  is het heel bijzonder, we gingen er langs een heel mooie oude Vlaamse kasseiweg de ‘Schietsjmpettermolen’ voorbij.’ Deze kasseiweg die als een monument wordt aanzien is beschermd en ligt op de uitgestippelde Ronde van Vlaanderen Route, voor wielerliefhebbers.

We stapten ook, in de Huisepontweg,  het kasteel van Wannegem-Lede voorbij. Dit kasteel was tot midden de jaren negentig eigendom van de adellijke familie de Ghellinck d’Elseghem. Het kasteel werd in 1758 in Lodewijk XVI-stijl gebouwd.

Mullem ligt als deelgemeente van de stad Oudenaarde nabij de drukke weg Gent-Oudenaarde, of de N60.

De eigenaardige maar karaktervolle bouwstijl van de kerk valt wel onmiddellijk op. Het dorp zelf  ligt tamelijk afgelegen en is daardoor zeer rustig. Het heeft vooral in de weekends veel bezoekers van stedelingen die dan de restaurantjes bevolken. “Mullem staat in de lijst van de 50 mooiste dorpen van Vlaanderen.”

De oorspronkelijk romaanse Sint-Hilariuskerk, uit de 12de  eeuw,  met gotische gedeelte staat te midden van het kerkhof. De vierkante toren is opgetrokken in Doornikse hardsteen. De kerk bevat een orgel dat stamt uit de 17de eeuw.

3

In de gezellige herberg De Kroon ontvangt Mullem toeristen van over heel wereld.

Maar vooral Gentenaars en sporadisch eens enige dorstige Geraardsbergenaren.

Karel De Pelsemaeker.