Op reis met de Motorhome? Let op het gewicht!

DSC_1896

Algemeen, 03/04/2017 –  Tal van motorhomes worden onderworpen aan een gewichtstest om na te gaan of ze aan de wettelijke eisen voldoen. Met een rijbewijs B mag men een voertuig besturen met een TMT of Maximaal Toegelaten Massa tot 3.500 kg. Dit schept nogal eens problemen omdat in de meeste motorhomes nogal wat extra zaken werden ingebouwd. Rijst dan de vraag of men met de motorhome nog een aanhangwagen mag trekken? Dit mag enkel op voorwaarde dat het gewicht van motorhome en aanhangwagen samen een maximaal toegelaten massa van 3.500 kg omvatten. (FDS)

Heeft de motorhome een MTM van bijvoorbeeld 3400 kg dan is het volstrekt verboden om nog een aanhangwagen aan te koppelen van 750 kg omdat dit het MTM van 3.500 kg overschrijdt. Dit is wel toegelaten indien men een naast het rijbewijs B een bijkomende proef aflegt en erin slaagt om code 96 te bekomen.

Met een rijbewijs B en code 96 kan men in totaal tot 3.500 kg gaan voor de motorhome en 750 kg voor de aanhangwagen, of in totaal tot maximum 4.250 kg als MTM. Oudere bezitters van een rijbewijs kunnen rekenen op uitzonderingen. Wie over een rijbewijs BE beschikt dat afgeleverd werd voor 01.05.2013 mag een motorhome besturen van maximum 3.500 kg MTM en tegelijk een aanhangwagen trekken van maximum 3.500 kg MTM. Wie zijn rijbewijs haalde voor 01.01.1989 beschikt automatisch over een rijbewijs BE.

Let goed op als je een Europees rijbewijs gaat aanvragen en wijs op de datum waarop het rijbewijs behaald werd om zeker te zijn dat die melding op het nieuwe rijbewijs komt dat onder de vorm van een bankkaart wordt afgeleverd. Voor zwaardere motorhomes zijn rijbewijzen C1 , C1E, C en CE nodig. Zich voldoende informeren voorkomt veel ergernis en miserie achteraf, meldde GOCA ons.