Groen licht voor extra maatregelen cyberveiligheid

foto-alexander-de-croo-okt-2014

Algemeen / Brakel – Brakelaar, vicepremier en minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo laat weten dat de thematische ministerraad Veiligheid en Justitie die deze morgen plaats vond groen licht heeft gegeven voor een hele reeks concrete maatregelen om de cyberveiligheid in ons land te versterken. (BB)

Er komt onder meer een callcenter dat 24/7 bereikbaar is voor bedrijven, een early warning systeem voor cyberdreiging en een webtool voor de analyse van cyberrisico’s.

Alexander De Croo: “Na de aanslagen van 22 maart vorig jaar ging terecht veel aandacht naar onze fysieke veiligheid. Maar cyberaanvallen en cyberspionage vormen minstens een even grote bedreiging voor onze veiligheid, onze concurrentiepositie en onze economie. Dat is de voorbije dagen nog maar eens bewezen met de grootschalige cyberaanval met ransomware. Zowel de overheid als onze bedrijven moeten hun weerbaarheid tegen cyberaanvallen verhogen.”

Om de cyberveiligheid in ons land te versterken, werd in 2014 het Centrum voor Cybersecurity (CCB) opgericht. Het CCB kreeg begin 2017 versterking van het Federaal Cyber Emergency Team CERT.be, dat werd overgebracht van Fedict. Digitale veiligheid is ook één van de vijf pijlers van Digital Belgium, het actieplan van minister De Croo om van Belgi ë een digitale topper te maken. Tijdens de thematische ministerraad Veiligheid en Justitie werd beslist om een versnelling hoger te schakelen op het vlak van cyberveiligheid, zowel ten behoeve van de priv ésector als de overheid. Dat gebeurt met een uitgebreid pakket aan concrete maatregelen. (Bert Broos)