Opmerkelijke muurschildering verrijkt Grote Routepad Vlaamse Ardennen

De GR-routes zijn langeafstandsroutes voor wandelaars, die dwars door ons land en door heel Europa lopen. Daarnaast zijn er ook streeklussen, zoals de streek-GR Vlaamse Ardennen. Om die mooie route in de kijker te zetten en om wandelaars wat leuke extra's te bieden, werkt de dienst cultuur samen met vrijwilligers aan het project GvR Vlaamse Ardennen.

Wie kent dit nog?

Beiaard - rietsuikerkegel kloostermuseum tongeren - IMG_6800.jpg

Algemeen, 29/05/2017 – Wie kent dit nog? Neen het is geen mega-zetpil en ook geen obus uit de grote oorlog. Benieuwd naar de oplossing?  

 

Oplossing: In de middeleeuwen, maakten onze voorouders uit suikerhoudende gewassen een pasta, die in een vorm werd gegoten. Eens die was uitgedroogd werd de ‘kegel’ opgeslagen in een (koele) kelder. Kloosterlingen waren er zeer bedreven in. Daar werd dan de nodige suiker afgeschraapt, telkens dat nodig was.

Heeft u ook een voorwerp (gezien) dat de meeste mensen niet meer kennen? Stuur een eigen foto naar de redactie met de nodige uitleg. De beste inzendingen worden gepubliceerd.

(foto SjK, begijnenklooster museum Tongeren)

X