OLSA BRAKEL FREE FEESTEN

Free Feesten terug op de agenda na meer dan 15 jaar afwezigheid!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fietsen zonder leeftijd in Oudenaarde

P1010648.jpg

Oudenaarde, 05/06/2017 – Onder impuls van een aantal vrijwilligers ging  gisteren voor het eerst het initiatief ‘Fietsen zonder Leeftijd’ door in wzc Meerspoort. (PDV)

Het project

‘Fietsen zonder Leeftijd’ is een project dat in 2013 werd bedacht door de Deen Ole Kassow. Toen hij besefte hoeveel minder mogelijkheden oudere mensen hebben om eens buiten te komen of om grotere afstanden af te leggen, voelde hij zich geroepen om daar iets aan te doen. Hij bouwde een oude bakfiets om tot een soort riksja-fiets waarin twee volwassen passagiers kunnen plaatsnemen en begon met ouderen rond te fietsen. Zijn project was aanvankelijk heel lokaal geori ënteerd, maar het sloeg aan en drie jaar later is het een wereldwijd verspreid concept. Ook in Vlaanderen werd het idee opgepikt en nu dus voor het eerst in Oudenaarde.

Met en door vrijwilligers

Oudenaardist Dimitri Muylle las hierover en stelde de vraag aan woonzorgcentrum Meerspoort of we hiervoor wilden samenwerken.   “De bedoeling van ‘Fietsen zonder Leeftijd’ is heel eenvoudig: vrijwilligers nemen ouderen op een speciaal hiervoor uitgeruste fiets (met elektrische ondersteuning) mee op fietstocht. De ouderen krijgen de kans om nog eens door hun stad te fietsen, herinneringen op te halen wanneer ze langs bekende plaatsen komen of gewoon te genieten van de omgeving. En als vrijwilliger geniet je natuurlijk mee.”, voegt Dimitri als motivatie toe.

Fietsen zoeken

Stefaan Vercamer, OCMW voorzitter: “Vanuit de OCMW-raad werd beslist dit project te ondersteunen. Bovendien hebben wij er kunnen voor zorgen dat door onze goede samenwerking met de Thuiszorgwinkel er gratis fietsen ter beschikking zijn voor dit initiatief. Daarnaast hopen wij dat er misschien ook een soort fondsenwerving kan worden opgestart zodat we de mogelijkheid krijgen om zelf een fiets aan te kopen op termijn”.

Fietsweek

De fietsen zijn in het woonzorgcentrum sinds 24 mei. Nele De Clercq, directeur, licht toe: “dit maakte het voor ons mogelijk een ganse themaweek rond de fiets in elkaar te steken. Er werden een aantal ritten voorzien tussen Meerspoort en Scheldekant en families kregen de kans om de fiets te reserveren om samen met hun familielid een tochtje te maken. Het mooie weer van deze week, maakt het natuurlijk extra leuk. Onze bewoners hopen alvast dat er middelen kunnen gevonden worden om minstens één fiets aan te kopen want zij genieten met volle teugen van deze tochtjes.”.

 

X