Afschaffing roaming: nog steeds addertjes onder het gras

18987345_10154550143341512_475136066_o

Algemeen, 06/06/2017 –  Binnen enkele dagen komt de gedeeltelijke afschaffing van de roamingkosten er eindelijk. Maar er zitten nog addertjes onder het gras. (FDS)

Even ter verduidelijking. Als je vanuit Belgi ë met je gsm met een Belgische simkaart in je gsm of smartphone naar het buitenland belt, wijzigt er niets. Dan blijf je gewoon betalen voor de veel duurdere internationale verbinding. Bijvoorbeeld vanuit Belgi ë naar Frankrijk bellen kost je een dure internationale communicatie. Maar, ben je in het bezit van een Nederlandse simkaart en bel je vanuit Belgi ë naar Frankrijk, dan betaal je gewoon het Nederlandse tarief zonder roamingkosten.

De afschaffing van bepaalde roamingkosten en het bellen aan binnenlands tarief gaat bij Orange/Mobistar van start op 11 juni. Een dag later op 12 juni schaft ook Proximus bepaalde roamingkosten af. Base wacht ermee tot de uiterste limiet en schaft bepaalde roamingkosten af vanaf 15 juni. Opgelet de afschaffing van de roamingkosten geldt enkel voor de Europese Unie met uitbreiding naar Noorwegen, IJsland en de overzeese gebieden van Frankrijk, Spanje en Portugal. Maar bel je vanuit het rijke Zwitserland of Andorra dan betaal je het dure internationaal tarief.

Wie vanuit Belgi ë naar een gsm belt in een van de landen waar nu de roaming wordt afgeschaft, betaalt enkel voor een binnenlandse verbinding het is de ontvanger met gsm in het buitenland die betaalt om uw oproep te ontvangen. Maar vanaf de vermelde data zal in alle vermelde landen de ontvangende gsm geen kosten meer hoeven te betalen.

Momenteel is de wereld opgedeeld in 6 zones met eraan verbonden afzonderlijke tarieven, deze zones blijven maar verschillende landen wijzigen onderling van zone. In zone 1 zit de Europese Unie samen met Noorwegen IJsland en de eerder genoemde overzeese gebieden. Vanaf zone 2 tot en met zone 6 zitten de andere landen. Bellen naar bepaalde van deze landen wordt duurder, naar andere landen dan weer goedkoper.