Maaike Vanderstraeten aan het feest in Tielrode

unnamed.png

Sport, 04/07/2017 –  In Tielrode verschenen er aan de start van de GP Akanta voor Dames Jeugd liefst 83 rensters, 41 junioren en 42 nieuwelingen. Daarbij verschillende streekrensters. (GDC, foto WV)

Bij de junioren zagen wij Luca De Langhe (Keuken Redant), maar vooral bij de nieuwelingen was ons regio sterk vertegenwoordigd met Maaike Vanderstraten en Kirin Punenwaert voor WOOP Parike, Katrijn De Clercq en Julie De Wilde voor Van den Hauwe, Febe Kestekeyn en Charlotte Penninck voor Isorex, Luna Renders voor Keukens Redant en Sophie Tierolf voor Rudyco-Papillon.

Het parcours liep langs smalle wegen en dan is het met dergelijk grote groep steeds gevaarlijk. Vooral in het centrum van Tielrode was het uitkijken geblazen, bij het binnenkomen ervan moest de groep bergaf en op het einde link naar rechts en wat verder over kasseien en daar door een gootje terug haaks een bocht door om de helling te starten, zeker met de regen net voor en in het begin van de wedstrijd lag het er spekglad bij.

Reeds in de eerste ronde was het resultaat enkele valpartijen waardoor het deelnemersveld dadelijk in stukken brak. Kirin was een van de slachtoffers en met een pijnlijke pols zat haar wedstrijd er na de eerste ronde reeds op. Febe en Charlotte kwamen zo ook achterop. In de velden was er een stevige wind die het nog wat harder maakte en mede daardoor kwamen de gedupeerden van de valpartijen nooit meer terug. Een groep van zowat 40 rensters was vertrokken.

In de tweede groep zaten enkele kleppers die er alles aan deden om terug te keren, maar vergeefse moeite wat niemand kon terug aansluiten vooraan. In tegendeel, door het stevig doorfietsen vooraan ging de achterdeur open en verdwenen er na halfkoers nog een aantal uit de kopgroep. Onderweg werden vooraan enkele aanvalspogingen genoteerd, maar veel in aantal waren dit er ook niet want met dit weer was de aanvalslust niet echt hoog en waaide elke aanvaller snel terug.

Luca De Langhe kreeg pech en moest de wedstrijd noodgedwongen verlaten. Finaal trokken 17 junioren en evenveel nieuwelingen naar de eindsprint. Daarin was Lotte Rotman oppermachtig en won afgetekend voor Marthe Truyen en Noa Jansen. Bij de nieuwelingen won Maaike Vanderstraeten de sprint voor Nele Van Assche en Gloria Van Mechelen. Katrijn kwam als vierde over de streep, Julie werd tiende en Luna dertiende. Met de overwinning en mooie ereplaatsen hebben onze streekrensters zich opnieuw getoond, volgende afspraak op 15 juli in Orroir en op 16 juli voor de tijdrit in Waregem.

(Geert De Clercq, foto Wim Verbeek)