Boekvoorstelling ‘100 joar Kerremmes in Giesbaargen’

sized_1-RUDY0753

Geraardsbergen, 27/08/2017 – Vrijdag werd het boek 100 joar Kerremeskoers in Giesbaargen’ van Geert Pieraert voorgesteld. (RS, KDP)

De stadsprijs wordt woensdag dertig augustus weer een van de hoogtepunten van de zomerkermis in Geraardsbergen, net als de Processie van Paisance en het vuurwerk, is de koers een van de vaste ingredi ënten van de Kermis. Het begon in 1908, er werd al gekoerst tijdens de Kermisweek en die wedstrijd is nu aan zijn Honderdste editie toe. Hoog tijd dus voor een boek om die periode in woord en beeld te vatten, een opdracht die op het lijf geschreven is van Geert Pieraert, Voorzitter van het Sportverbond dat al sinds 1936, instaat voor de organisatie van de wielerwedstrijd.

De Stadsprijs kreeg heel wat grote namen, aan de start. Zoals streekrenner Ferdi Van Den Haute, die de Stadsprijs liefst zeven keer won. Ook kleppers als Michel Van Aerde ( 56 en 57 ), Eddy Merckx ( 71 ), Michel Pollentier ( 76 ), en recenter Serge Baguet ( 2000 ), Robby Mc Ewan ( 2005 ) en Bjorne Leukemans ( 2015 ) wonnen in Geraardsbergen. Het boek beschrijft honderd jaar wielerfolklore met een vleugje lokale geschiedenis. Het boek is rijk geïllustreerd en kost 20 euro.

(Rudy Schietecatte)

Onze reporter Karel De Pelsemaeker is bevriend met auteur Geert Pieraert en schreef een impresse over het boek en over ‘Kermiskoers in Geraardsbergen’

Kermiskoers in Geraardsbergen

Mijn maat, journalist en wielerliefhebber, Geert Pieraert heeft een boek uitgebracht over  “ 100 Joar kerremeskoers in Giesbaargen ”

‘Kermis t stad, zoals men dat in en om Geraardsbergen zegt, valt op 24 augustus of op de zondag die erop volgt als 24 augustus geen zondag is. De stad Geraardsbergen heeft haar kermis te danken aan haar patroonheilige Sint- Batholomeus.

De traditie vertelt dat Bartolomeus, door de apostel Filippus, volgeling van Jezus werd en na Jesus’ Verrijzenis als prediker in Armeni ë, Mesopotani ë en Indi ë optrad om het christendom te verkondigen. In het midden van de 1ste eeuw zou Bartolomeus de dood hebben gevonden doordat men hem de huid aftrok.

In de kunst wordt Bartolomeus afgebeeld met de volgende attributen: een mes, een vaandel, schriftrol, boek, pelgrimsstaf, of met zijn vel in de hand want Bartholomeus wordt ook als martelaar vereerd. De heilige is onder meer de patroonheilige van Armeni ë, van het het bisdom Luik en van de steden Frankfurt am Main, Geraardsbergen, Altenburg en Pilsen. Verder van de bergbewoners, de landbouwers, de herders, de lederarbeiders, zadelmakers, de schoenmakers, de kleermakers, de bakkers, de metselaars, de boekbinders, de olie- en kaashandelaars. Hij wordt aangeroepen tegen zenuw- en huidziekten en tegen krampen.

In de inkomhal van het Geraardsbergse stadhuis, staat een mooi standbeeld van Sint-Bartholomeus met zijn huid in de linkerhand, dat hij hoog boven zijn hoofd heft, en een scalpeermes in de rechterhand. Het is een beeldhouwwerk van de Geraardsbergse barokbeeldhouwer Gabri ël Grupello. In de Sint-Bartholomeus kerk, met de huidige hoofdkerk van G’bergen, staat als we de kerk binnenstappen, aan de linkerkant van de inkomhal, een gipsen kopie het originele beeld uit het stadhuis.

Kerremeskoers:

Door de jaren heen is Kermis Geraardsbergen ook bekend geworden om de enige en mooie Processie van Plaisance, voor het prachtige vuurwerk dat hier op de vrijdag van de kermisweek wordt gehouden, dit jaar is dat op 1 september; maar vooral toch voor de ‘Kermiskoers’. De laatste decennia is men deze wielerwedstrijd voor profs ook de Stadsprijs Geraardsbergen gaan noemen. Dit jaar gaat de 100ste editie door op woensdag 30 augustus.

Hiermee heeft G’bergen meteen de oudste ‘ Kermiskoer voor profs van ’t land’ : het woord Kermiskoers is in Giesbaargen waarschijnlijk voor het eerst gebruikt geworden. Het is ook de koers waar onze sympathieke streekrenner, Ferdi Van den Houte, zeven keer winnaar van werd. Ferdi won de Stadsprijs in 1977 en ’78 en ook in 1980, ’83, ’84, ’85 en ’86.

Karel De Pelsemaeker

X