Gaudeamus maakt indruk in Sint-Amanduskerk in Moortsele

DDL moortsele manen koor gaudeamus (5)

Moortsele, 19/09/2017 – De Sint-Amanduskerk in Moortsele was aardig volgelopen voor ‘Gaudeamus in concerto’. Ronduit een schitterende prestatie van het Gregoriaans mannenkoor Gaudeamus. (R 17, foto’s DDL).

Er is voor zo’n concert duidelijk een ruim publiek te vinden, zo bleek ook in de Sint-Amanduskerk in Moortsele. Het publiek genoot en de bewondering zou naarmate het concert vorderde alleen maar toenemen. Met Rorate caeli, Alleluia, Veni Domine, Ave Maria was het al meteen duidelijk dat het aandachtig publiek een hemels avondje wachtte. Tijdens de uitvoering was het muisstil. Het Gaudeamus koor met uitvoerders voorzitter Willy Van den Bulcke, dirigent Adelin Goedefroot, Etienne Eeckhout (organist), Jean Bouckaert, Emiel De Roo, Antoine Eeckhout, Arnold Eeckhout, Jacques Hebbelinck, Antoine Heyerick, Patrick Van De Velde en Dirk Van Hijfte, hebben gepassioneerd gewerkt aan het concert. Iedereen zag dat het goed was. Het koor gaf zich volledig. Het koor opteert voor de originaliteit en de spiritualiteit van het Gregoriaans op basis van eeuwenoude, overgeleverde neumatische handschriften zoals die door de monniken van Solesmes (Frankrijk) werden geïnterpreteerd. Het koor zong verschillende Gregoriaanse liederen uit kerkelijke periodes (advent, kerstmis, vasten, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart) en misvieringen. Nils Gistelinck zorgde voor de muzikale intermezzo. Zijn muzikaal repertorium evolueerde in de richting van Blues en Jazz, sinds kort bewandelt   hij voor een groot deel het pad van de klassieke gitaar. Het Gaudeamuskoor sloot sterk af met Alleluia assumpta est, Signum Magnum en Alleluia Venite ad me. De programmatie bleek een schot in de roos. Te oordelen naar het warm applaus en de positieve reacties die het ‘Gaudeamus in concerto’ kreeg, heeft iedereen genoten. De muziekliefhebbers laten watertanden daar is Gaudeamus ten volle in geslaagd. De uitvoerders mogen fier zijn. Het bleef gans de avond kijken, luisteren en genieten. Wie interesse heeft om toe te treden tot het koor kan contact opnemen met Dirk Van Hijfte, 0497 / 37 53 60.

DDL moortsele manen koor gaudeamus (1)

(Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle)