Toneelgezelschap KNAB Bottelare blaast 40 kaarsen uit en doet dit in stijl met musical GREASE

2017 10 13 merelbeke 40 jaar knab toneel bottelare (18)

Merelbeke, 22/10/2017 –  Sinds 1977 brengt Toneelgezelschap KNAB Bottelare jaar na jaar “Speelplezier van Hier’. De vereniging is zo een gevestigde waarde in het sociale weefsel van Bottelare.  ‘Grease’ speelt op 11,12, 17, 18, 19, 23, 24, 25 november in het Jeugdcentrum in Merelbeke. Tickets: bel 0470 51 07 15 of boek via www.knabtoneel.be. (DDL)

2017 10 13 merelbeke 40 jaar knab toneel bottelare (27)

De vereniging is opgericht door Lieve Mally en de eerst opvoering “WIE KRIJGT EEN BABY” een dolle klucht in 3 bedrijven, vond plaats in de plaatselijk Visitatieschool.

Bart Decaluw é, Rudy Lamote, Dirk Schepens, Karen Vermeulen, Wim De Regge, Bart Gosselin en Brecht Lamote vormen samen een geolied bestuur. Zij koesteren het verleden maar kijken tegelijk vooruit.

Het motto, KNAB is ‘Speelplezier van hier’.

Toneelgezelschap KNAB Bottelare brengt toneel met en door mensen van “Groot-Bottelare”. Mannen, vrouwen, van alle leeftijden die geboren en getogen zijn in Bottelare of die er op een of andere manier actief zijn of een band hebben. Meer dan honderd verschillende acteurs hebben bij KNAB op de planken gestaan, zij zijn ondertussen aan de vierde generatie toe!

Vijftien en zelfs twintig producties is geen uitzondering, Lieve Mally, Johan Kielemoes, Ghislaine Van de Sijpe, Iwein De Geyter, Hilde Weyts, Jean-Marie De Moor, Isabelle Van Cauwenberghe, Lut Van Avermaet en Els Van Poucke. Dirk Schepens heeft zelfs meer dan dertig producties op de teller!

Op die veertig jaar heeft KNAB 45 producties gebracht, van de klassieke billenkletsers en deurenkomedies (genre Cooney) tot meer eigentijds werk. Zij gingen ook het minder toegankelijke werk niet uit de weg, onder impuls van inspirerende regisseurs. Denk aan de superproductie ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan in 1997, ‘Kerstlied van een vrek’. In een regie van Frank Dierens speelden het gezelschap ‘Constant Pardon’ ( Sierens) en ‘De Bruiloft’ (Brecht). Met Freddy Claeys pakten zij uit met ‘Zwijg kleine’ (Kusz) en ‘Blankenberge’ ( Lanoye). Ook ‘Ja ja maar nee nee’ was niet zo’n evidente productie. En voor 2018 broeden we weer op iets speciaals.

Enkele jaren geleden startte KNAB een jeugdwerking op. In 2014 regisseerde Dominique Collet de jeugd in een eigen productie, ‘Ratelen, rochelen en rijmen’. Freddy Claeys regisseerde in 2016 ‘Assepoester’. Het jeugdbestuur, Lobke Colman, Ruben Vermeers en ikzelf, werken een aan jeugdproductie voor 2018.

Een jubileum is een gelegenheid voor dankbaarheid.

Toneelgezelschap KNAB Bottelare koestert de band met zijn trouw en enthousiast publiek, dat elk jaar in groten getale de voorstellingen bijwoont, vroeger in de Visitatieschool en in de Rembrandt, nu in het Jeugdcentrum.

Een dikke merci gaat naar de vele vrijwilligers die elk jaar opnieuw de handen uit de mouwen steken tijdens de voorbereiding en tijdens de voorstellingen. De bar runnen, het decor opbouwen, licht en geluid regelen, opdienen, de ticketverkoop organiseren,schilderen, materiaal verhuizen, opdienen, de zaal opruimen, de ticketverkoop organiseren (Chantal en nu Christine, die er dit jaar wel rap vanaf was ), de zaal ontruimen na een zware afsluitingsfuif, enz. enz.

Van elk van de 15 regisseurs met wie KNAB heeft samengewerkt, hebben zij geleerd door hen zijn de spelers en het gezelschap gegroeid.

Een jubileum is ook een gelegenheid om vooruit te kijken, om te dromen.

We hopen dat Toneelgezelschap KNAB Bottelare nog vele jaren ‘Speelplezier van Hier’ mag brengen. Maar eerst is er nog ‘Grease’! Een levensechte musical, met live zang en muziek. De ‘sneakpreview’ die KNAB midden augustus gaf op Bottelare Swingt, zorgde voor kippenvel bij acteurs én toeschouwers. Wie bij ‘Grease’ betrokken is, beleeft een ervaring om nooit te vergeten.

‘Grease’ speelt op 11,12, 17, 18, 19, 23, 24, 25 november in het Jeugdcentrum in Merelbeke. Tickets: bel 0470 51 07 15 of boek via www.knabtoneel.be.

X