950 jaar stadskeure: Groot feest in Geraardsbergen

dddd

08/11/2017 – Net zoals 50 jaar geleden viert Geraardsbergen volgend jaar feest. Want dan is het precies 950 jaar geleden dat Geraardsbergen als eerste Vlaamse stad een stadskeure kreeg. (AM)

De stadskeure hangt op in het stadhuis. In 1068 schonk Graaf Boudewijn VI dit ‘startdocument’ aan de eerste Vlaamse stad. Deze plaats langs de Dender had een strategische ligging op de grens van het toenmalige Vlaanderen, Brabant en Henegouwen. De graaf wou (nieuwe) inwoners naar hier lokken door hen voor het eerst belangrijke en ongekende vrijheden toe te kennen: om zich te verplaatsen, te vestigen, handel te drijven…of de basis van de hedendaagse lijst van mensenrechten. Met de komst van de Abdij in 1096 werd een impuls gegeven voor een sterke ontwikkeling.

Het stadsbestuur wil in 2018 terugblikken naar het hoopvol en bewogen verleden. En ook vooruit kijken naar de nieuwe vragen en uitdagingen.

xxx

Stadskeure voor vandaag en morgen

Erfgoedambtenaar Jan Coppens wees op het unieke en baanbrekende van de eerste stadskeure.

Burgemeester De Padt beklemtoonde de uitdaging van toen en morgen: deze stad aantrekkelijk maken voor bewoners en bezoekers. Binnenkort wordt het nieuwe stadscentrum, groter dan het oorspronkelijke, vastgelegd. Ook deze stad is een dorp binnen een grotere wereld van globalisering. Waterbeheersing is hier een belangrijk werkpunt . En natuurlijk zullen we ook hier moeten rekening houden met het hoofdvraagstuk van de klimaatverandering.

Cultuurschepen Vangeyte beloofde om er tijdens het komend jaar nog een feest-schepje bovenop te doen. Niet met een eenmalig groots feest maar met maandelijkse activiteiten. Verenigingen, handelaars en scholen krijgen de kans om aan te sluiten bij het feestelijk aanbod

Feestprogramma voor 2018

18 januari: lancering cityclip rond Geraardsbergse troeven

25 februari: Krakelingen en Tonnekensbrand

18 maart: Stripzoektocht : ‘Kijk uit voor Ras de Piek!

22 april: dag van de mattentaart, streekproducten, reuzendans

6 mei: herontdek Geraardsbergen met stadsgids

Juni: Muurfestival met street art op blinde muren in de stad

7 en 8 juli: Middeleeuws feest: Adrianopolis

25 augustus tot 5 september: zomerkermis

9 september: Expo wandtapijt

Oktober: Geraardsbergs kunstpatrimonium (125 werken) in het straatbeeld

4 november: Toekomst en —plannen van de stad

7 tot 9 december: Middeleeuwse Kerstmarkt

Meer info?

Dienst cultuur en toerisme 054/ 437289 of www.visitgeraardsbergen.be/950geraardsbergen

Armand Matthijs.