Indrukwekkende expo ‘100 jaar Vliegplein Scheldewindeke’ nog tot 12 november

DDL oosterzele 100 jaar expo vliegveld windeke bw(2)

08/11/2017 – Wie afzakte naar den Amb8 in Oosterzele, vond er een unieke tentoonstelling ‘100 jaar Vliegplein Scheldewindeke’. De reacties zijn unaniem lovend. Je kan nog tot en met zondag 12 november de expo bezoeken. Een absolute aanrader. Een must see. De toegang is gratis. (R 17, foto’s DDL).

DDL oosterzele 100 jaar expo vliegveld windeke bw(3)

De Heemkundige Genootschappen ‘Windeke in de WereldOOrlogen’ en de ‘Gijzelse Kerkuil’ hebben zich afgesloofd om van de tentoonstelling ‘100 jaar Vliegplein Scheldewindeke’ iets heel bijzonders te maken. Zo’n expo organiseren is een huzarenstuk. Er waren veel vaardige handen nodig om de tentoonstelling stevig op poten te krijgen. Een mooi initiatief.

Met toespraken van schepen van cultuur Marleen Verdonck, Wim Keppens, Jean – Marie Schepens, burgemeester Johan Van Durme werd op zondag 5 november voor een ruim belangstellend publiek de expo officieel geopend, niet met een lint doorknippen, maar met papieren vliegtuigjes ‘ingevlogen’. Tentoon: oude foto’s, vergeelde documenten, affiches, schaalmodel van reuzenvliegtuig (schaal 1/6, d é blikvanger), markante figuren, brokstukken, materieel…In de speeches werd gewezen op de inspanningen, het nut en de betekenis van de expo. Gelukkig zal veel waardevol materiaal niet verloren gaan. Een stuk geschiedenis gereconstrueerd. De organisatoren konden ook rekenen op een aantal gemotiveerde medewerkers. Men krijgt een beeld hoe het vliegplein er moet uitgezien hebben. Eind 1917, begin 1918 startten de Duitsers met de aanleg van een vliegveld op het grondgebied Scheldewindeke — Dikkelvenne langsheen de Lange Munte. Het modernste in WO I, met een radiostation, verlichting, en opmerkelijk voor die tijd een baan in beton. De reuzenvliegtuigen hadden 4 tot 6 motoren. Geladen met bommen en brandstof wogen ze zo’n 13 ton. Er crashten drie ‘zeppelin — staaken’.

Meesterlijk
Dankzij de expo zijn nu veel facetten bewaard, opgefrist, verzameld, voorgoed aan de vergetelheid onttrokken. De geschiedenis van het ‘Vliegplein Scheldewindeke — Dikkelvenne’ is een boeiende materie. Het mag gezegd, de Heemkundige Genootschappen ‘Windeke in de WereldOOrlogen’ en de ‘Gijzelse Kerkuil’ maakten een knappe expo. Meesterlijk in beeld gebracht. De waarde van deze expo kan niet hoog genoeg geschat en gewaardeerd worden. Een merkwaardig figuur in Scheldewindeke was pastoor Wackens. Hij wist door zijn tussenkomst 88 Dendermondenaren van het Duitse vuurpeloton te redden. In Dendermonde werden honderden burgers naar Duitsland gedeporteerd of gegijzeld als schild meegenomen. Ze werden beladen met de ransels van de Duitse soldaten. Op 9 september 1914 bereiken de 88 uitgeputte gevangenen Scheldewindeke. Een executiepeloton staat klaar om hen te fusilleren. Pastoor Wackens kan door zijn ongelooflijke dapperheid de gruwel verhinderen en redt 88 mannen van de dood. Pastoor Wackens slaagde erin de bevelhebber commandant — majoor Freiherr von Forstner te spreken. Met veel diplomatie en overredingskracht kan pastoor Wackens de commandant — majoor overtuigen de gevangenen niet neer te schieten, maar onder zijn toezicht achter te laten in de ‘patronage’. Nadien laat de pastoor de gevangenen in groepjes vertrekken. Een delegatie uit Dendermonde kwam jarenlang naar Scheldewindeke afgezakt om ‘redder’ Carolus Constant Wackens te vereren. Pastoor Wackens werd als een ware held beschouwd. Een nieuwe straatnaam wordt naar hem genoemd.
Open tot en met zondag 12 november
Een verheugende vaststelling, Oosterzeelse scholen hebben de expo ‘100 jaar Vliegplein Scheldewindeke’ bezocht. De expo loopt nog tot en met zondag 12 november en is dagelijks toegankelijk vanaf 9 u 30 tot 12 u en van 13 u 30 tot 17 u.
                                                                                                                                                                                   
Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle