Ilse Bockstaele schrijft boek over mensen met beperking

unnamed.png

11/11/2017 – De Oosterzeelse Ilse Bockstaele heeft een boek geschreven ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van vzw De Bolster. Het gaat over de leefwereld van mensen met een beperking.  

“Ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan van vzw De Bolster, een voorziening voor personen met een verstandelijke beperking te Zwalm/Kluisbergen/Ronse, kreeg ik de vraag een boek te schrijven dat de leefwereld van mensen met een beperking belicht. Het boek kreeg de titel ‘Neen’ en werd op 19 oktober voorgesteld door Prof. Johan Veeckman (Artveldehogeschool) tijdens het colloquium te Oosterzele dat door De Bolster werd georganiseerd.”

Het boek is uitgegeven bij Uitgeverij Het Punt en is nu te koop. ‘Neen‘ gaat over een jonge vrouw die samenwoont met haar zus. Die heet ‘Neen’ of zo noemt men haar toch. Neen is verstandelijk beperkt en kampt met psychiatrische problemen. Volgens de lijnen van een vaste routine leven de beide zussen al 35 jaar lang samen. Maar dan trekken de nieuwe buren in het huis aan de overkant in. De gekende paden lopen dood en Neen verdwaalt in de doolhof van haar gevoelens. De jonge vrouw ervaart dat de grenzen van haar zorg worden uitgedaagd en dat het niet lukt als je er alleen voorstaat.

“In essentie gaat het verhaal over universele thema’s zoals: eenzaamheid en de zoektocht naar verbinding met anderen, want dat ‘is de schoonheid van ’t leven’ (zoals de hoofdpersoon het uitdrukt) én over de zoektocht naar geluk. Wie dieper leest, merkt ook de volgende boodschap: mensen zonder beperking kunnen heel wat leren van mensen met een beperking als het aankomt op het streven naar ‘kwaliteit van leven’.”

Mensen die het boek reeds lazen, benoemen het als ‘verrassend, meeslepend, empathisch en humoristisch’. Algemeen directeur Geert Bonte van De Bolster noemde het boek eveneens ‘uniek’ omdat er over de leefwereld van mensen met een beperking zeer weinig is geschreven. Dit boek wil daartoe een bijdrage leveren. Het wil eveneens een ‘good practice’ zijn in die zin dat op de kaft van het boek een tekening prijkt die gemaakt is door Christine Garrez. Christine is een bewoonster van De Bolster en kunstenares in het tekenatelier van de dagbesteding.

Praktisch?

Het boek is te koop via  www.deleeswinkel.be  (aan 15 euro) en de eerste exemplaren zijn bij mezelf te koop aan 12 euro (inclusief verzending). Om een boek te kopen, mail je naar  ilse.bockstaele@telenet.be.

Meer info?

–  https://ilsebockstaele.wordpress.com: voor informatie over de totstandkoming en voorstelling van ‘Neen’, eveneens info over mijn andere boeken

–  www.vzwdebolster.be  : info over de voorziening

–  www.deleeswinkel.be  : info over Uitgeverij Het Punt

X