Sociale moestuin in Geraardsbergen uitgebreid

20170907_113243.jpg

16/11/2017 – Het project Sociale Moestuin, een initiatief van CAW Oost-Vlaanderen, wordt voortgezet en uitgebreid. ‘Dat heeft een meerwaarde in veelvoud’, zegt OCMW-voorzitter David Larmuseau. ‘Het doel is dat de Voedselbedeling een vaste afnemer wordt van verse bio-groenten.’

Met de financi ële hulp van het Stookoliefonds en het PDPO begon het CAW in april 2017 met het project Sociale Moestuin. In De Poort werden ‘kruidenbakken’ geplaatst, waarna het project een geschikt terrein vond in de Boelarestraat 23 op het terrein van het ‘Peperkoekenhuisje’.

Enthousiaste werking

Met de hulp van de Welzijnsschakel ’t Steksken kreeg de werking in de Sociale Moestuin vaste vorm. Er werd werk gemaakt van promotie, uitstraling en een ‘crowdfundingsactie‘ om de vervallen serre te restaureren. ’t Steksten legde de basis van de enthousiaste ploeg die vanaf april wekelijks komt tuinieren. Ook anderen zijn ingestapt: mensen vanuit Begeleid Wonen (WONOZO), het OCMW en buurtbewoners. De oogst werd gebruikt voor de ‘Soepbabbel’ van de Welzijnsschakel, maar ook de individuele tuiniers genieten van verse biologisch geteelde groenten.

Meerwaarde in veelvoud

De Sociale Moestuin verwezenlijkt verschillende doelen: het activering van de deelnemers door buiten te werken en ook samen te werken; het leggen van sociale contacten; en het halen van mensen uit hun isolement. Het samen telen van groenten, inclusief de voorbereiding en het onderhoud van de tuin, geeft bij de deelnemers een gevoel van zinvolheid en laat hen nieuwe zaken cre ëren, geven en delen.
Het werken naar een tastbaar en eetbaar resultaat is zeer bevredigend’, zegt coördinator Pieter Bert van het CAW. ‘Wel is begeleiding noodzakelijk. Er is ook nood aan technisch advies en begeleiding bij het opstellen van een teeltplan, de organisatie van de werking, en het motiveren en begeleiden van de mensen.

Subsidieaanvraag OCMW

Omdat de middelen van het Stookoliefonds en het PDPO in december2017, werd gezocht naar een voortzetting van de werking voor de coördinatie en begeleiding alsook de nodige werkingsmiddelen om het project verder te zetten en uit te breiden. De OCMW-raad van oktober heeft dat project goedgekeurd. De eerste opdracht is de zoektocht naar een extra perceel om groenten te telen. ‘Daardoor kan de productie omhoog en kunnen meer mensen worden betrokken’, maakt OCMW-voorzitter David Larmuseau zich sterk. ‘Het doel is dat de Voedselbedeling een vaste afnemer wordt van verse bio-groenten.

jome.davidlarmuseau-22.jpg