Lander Wantens fietst 7.000 km door Europa voor het klimaat

SORI0004.jpg

03/12/2017 – Lander Wantens fietste deze zomer 7.000 km door Itali ë, Hongarije, Slovakije, Polen, Wit- Rusland, Letland, Estland, Finland, Zweden en Denemarken.  Voor de goede zaak bovendien, Climate Express!

Aalstenaar Lander ging tijdens zijn tocht op zoek naar innovatieve idee ën. Op maandag 27 november kwam hij op uitnodiging van Groen Ninove vertellen over zijn zomers avontuur en gaf hij voorbeelden van hoe een Belgische groene toekomst er zou kunnen uitzien.

Gelijkwaardig investeren

“Fietsend door Sloveni ë, zei een inwoner van Celje me: ‘We hebben begrepen dat gelijkwaardige infrastructuur en investeringen voor auto, openbaar vervoer, fietser en voetganger de toekomst zijn van onze samenleving’. Sloveni ë en de hoofdstad Ljubljana tonen aan dat je als samenleving op zeer korte tijd een omslag kan maken. Laten we ook in Belgi ë kiezen voor een snellere betonstop, een betere inrichting van onze ruimte en een snellere omslag naar klimaatneutrale steden. In Kopenhagen zijn de fietspaden breder dan de autowegen en hebben fietsers voorsorteerstroken en fietsbruggen.”

Klimaatneutraliteit

“In het Zweedse Vaxjo is klimaatneutraliteit zelfs geen politiek issue meer, want alle acht partijen ter linker- en rechterzijde willen de stad zo snel mogelijk klimaatneutraal maken. Ik ging ook naar Freiburg, de stad waar huizen meer energie produceren dan ze verbruiken. Daar wordt gekozen voor ecoplus, passief- & laagenergiewoningen. Fietsers, voetgangers en openbaar vervoer krijgen overal voorrang. Geveltuinen, parkjes en openbare ruimte zorgen voor zuurstof, CO2-opslag, en een aangename woonomgeving.”

Met of zonder kernenergie?

In Wit-Rusland bezocht ik Tsjernobyl, 31 jaar na de ontploffing van reactor 4. De mensenketting tussen Tihange en Aken van voorbije zomer toont aan dat het draagvlak voor kernenergie wegkwijnt. Als je de veiligheidszone van 30 km rond de Tsjernobyl centrale ziet waar geen menselijk leven meer mogelijk is, waar bosbranden en de straling die daarbij vrijkomt tot honderden kilometers ver te meten valt, waar schooltjes halsoverkop verlaten werden, dan besef je pas echt hoe Freiburg, Sloveni ë en Denemarken voor de toekomst gekozen hebben, terwijl de centrales van Doel en Tihange het verleden zijn en hun houdbaarheidsdatum al lang overschreden hebben. Willen we dan écht blijven spelen met deze tikkende tijdbom en het risico lopen dat een stad als Antwerpen een spookstad wordt?”

Sophie Richez.

20171127_194419