Hartscreening voor jonge voetballertjes

DDL merelbeke cardilog fc merelbeke preventie (11)

Merelbeke, 28/12/2017 – KFC Merelbeke heeft een project op poten gezet waarbij het een hartscreening voorziet bij haar spelertjes.

“De voorbije jaren zijn een aantal jonge sporters -waaronder voetballers- jammerlijk en op dramatische wijze om het leven gekomen (zie hiervoor o.a. op YouTube:  https://youtu.be/Hm2YjDvKh8Y  of tik in “sudden cardiac death soccer”)”, aldus cardioloog Glenn Van Langenhove. “De meest waarschijnlijke reden hiertoe is een ritmestoornis die veroorzaakt wordt door een aangeboren hartafwijking of een abnormale elektrische “bedrading” van het hart. Plotse dood bij jonge sporters is -hoewel de frequentie van optreden laag is- een dramatische gebeurtenis. Inderdaad is de frequentie slechts 1 op 40 à 60.000 sporters. De meeste van deze doden waren te voorkomen door een preventief hartonderzoek. Jammer genoeg heeft de overheid beslist de screening naar oorzaken van plotse dood niet terug te betalen. Het betreft immers zo’n 400.000 sporters per jaar. Financieel en organisatorisch is dit complex. Omdat we willen voorkomen dat zulk een drama in Merelbeke geschiedt, hebben we -het bestuur van KFC Merelbeke en Dr. G Van Langenhove- samen besloten de screening gratis aan te bieden aan alle jeugdploegen van KFC Merelbeke. Veel van de oorzaken van plotse dood ( Rechter ventrikel hypertrofie , long QT syndroom, enz.) kunnen zo worden uitgesloten. We hopen zo een gezonde toekomst voor de sporters te garanderen.”

Danny De Lobelle.

X