De kroniek van Steenhuize volgens De Beiaard, het weekblad van Zuid-Oost-Vlaanderen (1902-2016), door Luk Beeckmans

Beiaard Publicatie.jpg

Herzele, 20/01/2018 –  Onlangs verscheen De kroniek van Steenhuize volgens De Beiaard, het weekblad van Zuid-Oost-Vlaanderen (1902-2016), een publicatie met een bloemlezing uit meer dan duizend artikels die sedert het ontstaan van De Beiaard in 1902 tot de stopzetting in 2016 verschenen.

Het zijn meestal nieuwtjes, die het dagelijks leven in de kleine gemeenschap in beeld brengen: het verenigingsleven, feestelijkheden, kruimeldiefstallen, ongevallen, branden, sterfgevallen en andere lokale wetenswaardigheden. Het belang overschrijdt maar zelden de eeuwenoude dorpsgrenzen en vandaag zijn deze feiten grotendeels uit het geheugen van de dorpsbewoners gewist. Toch vonden we het boeiend om deze petits histoires opnieuw tot leven te brengen.

In 2002 schreef Koenraad De Wolf zijn indrukwekkend werk: Honderd jaar De Beiaard, Weekblad van Zuid-Oost-Vlaanderen – De streek is nooit af. Hiervoor verzamelde hij alle regionale artikels per deelgemeente tot 1967. Wij maakten dankbaar gebruik van zijn opzoekingen en vulden de artikels aan tot 2016. Het werd een monnikenwerk waarvoor wij wekenlang het archief van het Centrum voor Streekgeschiedenis (CVS-Zottegem) hebben geraadpleegd.

De publicatie telt ongeveer 80 bladzijden en is geïllustreerd met tal van witzwart foto’s, in print van EZ-books (Nederland). De prijs bedraagt 15 euro en wordt in Steenhuize gratis aan huis geleverd. Voor verzendingen buiten de gemeente wordt 5 euro gerekend.

Praktisch

Bestellingen: Luk Beeckmans, Winkelstraat 1, 9550 Steenhuize-Wijnhuize, 054 50 17 79, lukbeeckmans@hotmail.com.

Beiaard Publicatie.jpg