Vrijdag: Geutelingenfakkeltocht in Elst

27540921_967971363351480_8988990533611898617_n

Elst, 07/02/2018 –  Ter gelegenheid van de feestdag van de H. Apollonia op vrijdag 9 februari wordt er een Geutelingenfakkeltocht georganiseerd door de straten van Elst.

Rond 20u wordt er gestart aan de Apolloniakerk met trommelgeroffel en hierbij wordt uiteraard de relikwie uit gehaald met de beeltenis van de H. Apollonia. Vervolgens wordt de ommegang van Elst aangedaan met de Apolloniastraat, de Ommegangstraat, de Gentsestraat, de Lepelstraat en terug de Apolloniastraat. De deelnemers dragen hierbij vuurfakkels. Ter hoogte van de Apolloniakapel op de hoek van de Lepelstraat en de Gentsestraat wordt uiteraard even halt gehouden voor een gebed en een drankje. De Elsterse reuzen Lodewijk van Geutelingen en Angelika Feranda van de Pandanime de Sikazua zullen eveneens getuige zijn van dit tafereel. Vervolgens wordt de pop van de H. Apollonia meegenomen naar het Apolloniaplein en er in brand gestoken. Na de apotheose kan er nog nagekaart worden met een drankje.

Apollonia  

Apollonia werd ten tijde van de christenvervolgingen gearresteerd (249 na christus) en gemaand terug te keren tot de aloude Romeinse goden. Toen ze standvastig bleef in haar geloof onderwierp men haar aan allerhande folteringen en werden al haar tanden uit haar mond geslagen. Toen de brandstapel werd klaargemaakt sprong ze er zelf in terwijl het vuur van de Heilige Geest haar hart in vlam zette.

Apollonia en geutelingen  

De volkswijsheid zegt dat je van tandpijn verlost kan geraken door in een hete geuteling te bijten. In Elst wordt Sint-Apollonia ‘Sente Plone’ genoemd. Vandaar het gezegde: “Sente Plone werd op veel plotsen vereerd, mor ’t Elst es den toeloop ’t felst. !!!!”

Bert Broos.