Landelijke primeur in Zottegem: Zo lang en zo gezond mogelijk leven in Vlaanderens eerste Blue Zone

20171003 - Triamant - afwerking - IMG_2078

Zottegem, 01/03/2018 –  Zo lang mogelijk, zo gezond mogelijk gelukkig leven. Wat in de Blue Zones lukt – vijf plekken ter wereld waar mensen uitzonderlijk oud worden en vitaal blijven – kan ook in Vlaanderen. Dat vindt Triamant-voorzitter Jo Robrechts, die met de offici ële opening van woon- en leefomgeving Triamant Aunove in Zottegem de aftrap geeft voor Vlaanderens eerste Man-Made Blue Zone. De buurt voor jong en oud wordt ingehuldigd op vrijdag 2 maart onder aanwezigheid van burgemeester Jenne De Potter en gezondheidsfuturoloog prof. dr. Koen Kas.

De term Blue Zone werd bedacht door National Geographic. Samen met een aantal wetenschappers werd wereldwijd onderzoek gedaan naar gebieden waar mensen uitzonderlijk oud worden. Ze vonden tal van vitale 100-plussers in Okinawa (Japan), Loma Linda (California), Nicoya (Costa Rica), Ikaria (Griekenland) en Sardini ë (Itali ë). Ze plakten blauwe stickertjes op de wereldkaart en de term Blue Zone was geboren.

Begin is er

‘Van Triamant Aunove willen we een eerste Man-Made Blue Zone maken, met mensenhanden gekneed’ zegt Triamant CEO Jo Robrechts. ‘Vier grote factoren bepalen onze gezondheid. De belangrijkste, levensstijl, hebben we grotendeels zelf in handen. Wie zich bewust is van de factoren die van invloed zijn op zijn welbevinden en kwaliteit van leven, kan gericht doelen stellen en daaraan werken. Het zit in kleine dingen die je zelf kunt doen. Individueel en met elkaar.’  De wetenschappelijke begeleiding op lange termijn wordt verzorgd door het Leuvens Instituut voor GezondheidszorgBeleid, K.U. L., ETH Zurich en de EPFL Universiteit van Lausanne.

Stimuleren en ontzorgen

‘Uniek bij Triamant zijn onze woon-, leef- en zorgcoaches.  Zij helpen te kiezen voor meer actieve beweging, een gevarieerde voeding, een geest in balans, een doel in het leven, zingeving en sociale contacten. Triamant stimuleert bewoners om het beste van hun leven te maken. Een digitaal platform ondersteunt mensen dagelijks in het geven en ontvangen van hulp.’

Van actieve senioren en ouderen met een grote zorgbehoefte tot jongere koppels en alleenstaanden: jong en oud — kerngezond of met een lichte of zwaardere zorgvraag — wonen door en met elkaar bij Triamant. Tussentijds verhuizen hoeft niet meer. ‘De nieuwe echte thuis vertrekt vanuit zelfverantwoordelijkheid van het individu. Wie wil wordt geholpen in het uitstippelen van een eigen leefpad. Een grote community ‘kangoeroebuidel’ vangt mensen op waar wenselijk’ aldus Robrechts.

20171003 - Triamant - afwerking - IMG_2061 - OK

Take a Break

Triamant lanceert tegelijkertijd haar Take a Break-formule voor mensen met een zorgvraag die er even tussenuit willen, bijvoorbeeld wanneer hun mantelzorger een rustpauze inlast. Ook voor wie moet revalideren na een ziekenhuisopname of zware heelkundige ingreep staan professionele zorgteams de klok rond klaar. Mensen met een fysieke beperking, fysische kwetsbaarheid, dementie, oncologische nazorg en palliatieve zorg worden warm onthaald in 23 volledig bemeubelde studio’s en flats.

Ambitieuze groei

Triamant, woon-leef-zorginnovator in hart en nieren, blaast het centrum van Sint-Maria-Oudenhove (Zottegem) nieuw leven in. Een site van 6  ha werd omgebouwd tot een nieuw dorpsdeel met volledig aangepaste infrastructuur voor een mix van generaties. Architectenbureau B2Ai zette bijzondere architectuur neer voor 116  woongelegenheden. Verder zijn er ontmoetingsruimten, sportmogelijkheden, een wassalon, een streekproductenshop, bibliotheekwanden en een internethoek. Daarbij werd in de fraai gerestaureerde kloosterkapel ‘brasserie de zeven’ ondergebracht.

Ook elders Triamant

Triamant stoomt met deze site verder door in haar groei. Triamant Haspengouw, een site met 260 wooneenheden, werd succesvol gerealiseerd in Velm bij Sint-Truiden. In het West-Vlaamse Geluwe opende Triamant medio 2016 een tweede buurt met 115 flats en studio’s. De bouw van een vierde Triamant-site startte begin 2017 in Ronse. In het Limburgse Bree gaat de bouw van nummer vijf weldra van start. Gemeenschappelijke Verzekeringskas Integrale tekent voor de financiering van de Zottegemse site.