Balegemse molenaarsgids Michel Christiaens schrijft leuk kinderboek

Balegemnse molenaar schrijft kinderboek

Balegem, 06/03/2018 –  Michel Christiaens is een goedlachse en leuke verteller-gids van de Balegemse “Klepmolen.” Hij is één van de vrijwilligers die samen met met zijn vrienden molenaars, Willy Van Nevel en Rik Vandecasteele, iedere eerste zondag van de maand de mooie Balegemse Klepmolen laat draaien.

Michel kan het goed uitleggen en van het woord naar de pen is maar een kleine stap…Hij heeft een kinderboek geschreven dat vooral de schooljeugd zal aanspreken… “Een tip voor uniek Paascadeau”, zegt hij. We laten Michel Christiaens exclusief voor DE BEIAARD zelf aan het woord.

“Niemand zal het ontkennen dat de jeugd onze toekomst is. Dus is het belangrijk die jonge mensen aan te spreken, te interesseren. Hen, bijvoorbeeld, kennis te laten maken met hoe de mensen, nog niet eens vier generaties geleden, leefden en werkten. Zoals hoe belangrijk molens van allerlei soort en aard toen waren. Hoe belangrijk het is dat erfgoed nu nog te koesteren en te bewaren. ” In en om de Klepmolen in Balegem is al enkele jaren een programma uitgewerkt om kinderen van een derde en vierde leerjaar van het basisonderwijs met de molen kennis te laten maken. “De scholen uit Oosterzele voelen zich daartoe wel aangesproken. Zo krijgen we daar in de Klepmolen vrij dikwijls die jonge gastjes op bezoek. De interesse van de kinderen is er, maar wat vooral blijft „hangen“ is wat verteld wordt onder de vorm van een verhaal. Vandaar dat ik de digitale pen in de cyberinkt heb gedoopt.”

Eind 2016, begin 2017, bereikte het boek „Floertje, de kat van de molenaar“ het publiek. Daarover werd hier reeds eerder bericht. En nu is er „Het Gevlucht“. Dat is het verhaal van een fijne zomer die vier vrienden beleven. “Ze „kraken“ een oude molen waarvan ze denken dat die misschien niemand meer toebehoort. Maar er is wel degelijk een eigenaar. Eerst ziet die het niet zo graag gebeuren dat zijn molen gekoloniseerd wordt. Toch raakt hij snel ervan overtuigd dat de vier het goed voorhebben met de molen. Hij wordt hun bondgenoot. Door hem vernemen de kinderen heel wat over de molen en wat er vroeger mee gedaan werd. Maar niet alleen dat. Uit de verhalen van de man komen de kinderen allerlei te weten over de recente geschiedenis met de twee wereldoorlogen als centrale punten. Of zelfs over hun persoonlijke geschiedenis.”

Het verhaal speelt halfweg vorige eeuw. “In een tijd dat het er op school heel anders aan toe ging dan we dat nu gewoon zijn. Een tijd waarin nog bloeiende wijkkermissen bestonden en de mensen naar mekaar keken in plaats van naar hun smartphone. Een tijd dat kinderen nog op straat speelden en hun fantasie gebruikten. De vier, drie jongens en een meisje, verschillen nogal van elkaar maar ze komen goed overeen. Eigenlijk vullen ze mekaar aan. Elk met zijn eigen geschiedenis en talenten. Samen beleven ze allerlei spannende avonturen. Op het einde van de zomer staan ze op een belangrijk kruispunt in hun jonge leven.”

Praktisch

Het boek is bedoeld voor een lezerspubliek vanaf ongeveer 10 jaar. En voor iedereen die jong genoeg van hart is. De oudste proeflezer was een eind in de negentig!  Het boek heeft een hardcover met 360 bladzijden leesplezier. Schitterend geïllustreerd.  Het  is online te koop bij  mijnbestseller.nl  via deze link:

https://www.mijnbestseller.nl/shop/index.php/catalogsearch/result/?q=9789463421485

Het ISBN is 9789463421485 en het boek kost 20,00 euro.

Indien de verzendingskosten vanuit Nederland je afschrikken: je kan ook terecht bij Michel:  klepmolen@mail.be.  Wanneer het niet te ver uit de buurt is, wil ihij het boek ook wel komen brengen. “O ja, Het Gevlucht heeft niets te maken met vluchten of met vluchtelingen. Waarmee dan wel? Tja, om dat te weten te komen zal je het boek moeten lezen! (Tenzij je molenaar bent, dan weet je het al).”

Bedankt Michel namens de redactie van De Beiaard, en hopelijk krijg je er vele nieuwe enthousiaste molenvrienden bij.

Herman De Knijf –  Foto’s L.A.M.P. en Michel Christiaens.

Balegemnse molenaar schrijft kinderboek 3