Oorlogsmonument Erwetegem in ere hersteld

Hersteld herdenkingsmonument Erwetegem

Zottegem, 16/03/2018 –  Een nieuwe arduinen gedenkplaat ter nagedachtenis van oorlogshelden van ’40-’45 prijkt opnieuw aan de kerk in Erwetegem. Dat meldt schepen van Patrimonium en Begraafplaatsen Lieselotte De Roover (CD&V). De gedenkplaat werd anderhalf jaar geleden ontvreemd maar werd nu dus door het stadsbestuur in ere hersteld.

Eind 2016 kregen het stadsbestuur melding van een verdwenen gedenkplaat aan de kerk van Erwetegem. Het betrof de naamplaat en het keramisch portret aan het oorlogsmonument in Erwetegem dat werd opgedragen aan de Erwetegemse ouderstrijders die sneuvelde tijdens de Tweede Wereldoorlog. De stad diende een klacht in bij de politie, maar de daders bleven spoorloos.

“Omdat de kans klein was dat we de originele herdenkingsplaat ooit terug gingen zien, hebben we beslist om een nieuwe gedenkplaat te laten maken en het monument in ere te herstellen.” zegt schepen Lieselotte De Roover (CD&V).

“We vonden het als stadsbestuur onze plicht om dit oorlogsmonument opnieuw te herstellen. Het in stand houden van al onze oorlogsmonumenten is voor ons een evidentie. Zij herinneren ons aan de vreselijke gebeurtenissen van beide Wereldoorlogen en aan het feit dat ook in Zottegem slachtoffers zijn gevallen.” zegt burgemeester Jenne De Potter (CD&V), die zwaar aan het vandalisme tilt. “Het vandaliseren en ontvreemden van graven of herdenkingsmonumenten is een misdrijf waar strenge straffen op staan. Het is onbegrijpelijk dat mensen zich daarmee bezig houden.”

X