Stilaan naar zomeruur

Zomeruur

Algemeen, 19/03/2018 – Eind deze week in de nacht van zaterdag 24 maart naar zondag 25 maart wijzigt nog eens onze uurregeling. Op zondagmorgen 25 maart om 02.00 uur springen bij radio gestuurde klokken de wijzers automatisch naar 03.00 uur. Als dit niet automatisch gebeurt best zelf de wijzers één uur vooruit draaien.

Dit betekent dus één uur minder slapen die nacht. Sinds 1977 is in België deze regeling met telkens wijzigend zomeruur en winteruur van kracht. Er werd vastgesteld dat de wijzigende uurregeling een negatieve invloed heeft op verschillende vlakken, waarbij wetenschappers vast stellen dat we geen voordeel halen uit het telkens verzetten van de tijd. Met de huidige regeling met het winteruur lopen we in België en Nederland al meer dan een half uur voor op de werkelijke tijd, als we de klok nog eens één uur verder zetten lopen we 1.30 uur voor op de werkelijke tijd. België en Engeland liggen minder dan 100 km van elkaar verwijderd en het grootste deel van Engeland ligt op dezelfde lengtegraad als Frankrijk, maar tussen België en Frankrijk enerzijds en Engeland anderzijds, is er wel één uur verschil, onbegrijpelijk. Op Europees niveau werd daarover gediscussieerd, er kon geen overeenstemming worden bereikt. Voor België zijn op Europees vlak NVA en CD&V voorstander van het afschaffen van het zomeruur en willen ze terugkeren naar de situatie die al eeuwen bestond en die door de oliecrisis plots wijzigde in 1977.

Freddy De Schuiteneer. 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

X