Kampioen fluit 763 keer suskewiet op kampioenschap Oost-Vlaanderen vinkenzang

Zondag ging het   kampioenschap Oost-Vlaanderen vinkenzang door te Ophasselt   een organisatie van de rapidevink en avibo vzw.

Zondag ging in Ophasselt het Oost-Vlaams kampioenschap vinkenzang door. De rapidevink mocht 227 deelnemers in schijven . De vink die het meest suskewiet liet noteren op de regel  werd Oost-Vlaams Kampioen.

Tornado, de vink van De Jaegher Marcel uit Sint-Joris (West-Vlaanderen) floot 834 liedjes., doch aangezien hij een Westvlaming is, kan hij de titel niet winnen. En ging de titel naar Eddy Van Schandevijl (Denderleeuw) die met Klik en 763 suskewiet de beker mocht in ontvangst nemen.

 De uitslag van de wedstijd

1 vogel TORNADO: DE JAEGHER MARCEL   834

2 vogel KLIK: VAN SCHANDEVIJL EDDIE 763

3 vogel POLDE: VREESE ROGER 739

4 vogel BIJOU: VERZELE NOEL 734

5 vogel CALYPSO: TANGHE JOHAN 725

6 vogel IGNACE: DE WILDE MARC 702

7 vogel CHLOE: ANCKAERT PEDRO 675

8 vogel  TOINTJE: VANDERSTEEN WILLEM 656

9 vogel SAM: KIEKENS MARCEL 641

10 vogel BARRY: HEMERIJCKX ANDRE 631

Vinkenzetting in Vlaanderen volksfeesten en tradities

Het houden van zangwedstrijden met vinken, vinkenzetting, is een eeuwenoude volkssport. Het gebruik zou terug gaan tot het einde van de 16de eeuw. Vinken staan erom bekend dat de mannetjes tussen maart en augustus om het hardst zingen om hun territorium af te bakenen en vrouwtjes te lokken. Het liedje van de vink duurt maximaal 5 seconden en mannetjes herhalen het tot tien keer per minuut. Tijdens een zogenaamde ‘vinkenzetting’ worden de vinken in speciale wedstrijdkooien in een lange rij langs de straatkant geplaatst met telkens 240 centimeter tussen. De eigenaars schuiven een plaatsje op en tellen een uur lang het aantal liedjes of slagen van de vink van hun buurman. Een liedje is geldig als het begint met een voorzang en eindigt met een slotzang, eindigend op de kenmerkende ‘suskewiet’. Met een krijtje worden streepjes getrokken op een zwartgeverfde houten telregel om de slagen te tellen. De winnaar krijgt naast een bescheiden geldprijs meestal een prijs in natura.

A.Vi.Bo, de Nationale Federatie Algemene Vinkeniersond, is de belangenbehartiger voor de vele vinkenlokalen en maatschappijen in Vlaanderen. Ze ontstond uit de hoofdraad, in 1939 in het leven geroepen als comit é dat moest toezien op het correct verloop van de vinkenzettingen en op betwistingen in verband met zang, het naleven van het spelreglement en het uitdelen van trofee ën. In 1935 ontstond een eerste verbond, zo kon tussen de verschillende verenigingen afgestemd worden wanneer een vinkenzetting plaatsvond in welke gemeente. In 1945 werd Avibo als overkoepelend orgaan opgericht voor de, op de dag van vandaag, 40 gewesten.

http://www.avibo.be