“Vermijd plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik”

Groen Zottegem roept consumenten op om zorgzamer om te gaan bij het gebruik van plastic verpakkingen. “Alternatieven verdienen meer aandacht”, klinkt het.

“Als consument kan je zelf een heel belangrijk steentje bijdragen door plastic voor éénmalig gebruik te vermijden”, klinkt het bij lijsttrekker  Heidi Schuddinck.  “Ga voor het echte materiaal in plaats van wegwerp, gebruik een drinkbus in plaats van plastic flesjes, neem een opvouwbaar stoffen boodschapzakje mee ipv in elke winkel een plastic zak toegestopt te krijgen. Alternatieven zijn er genoeg alleen verdienen ze wat meer aandacht zoals bijvoorbeeld de volledig biologisch afbreekbare rietjes van Belgische makelij.”

“Plastic vormt een grote bedreiging voor onze zee ën en oceanen want is heel populair vanwege de lage productiekost en duurzaamheid. Helaas is het t é duurzaam, het duurt jaren vooraleer het afbreekt en het lijkt eeuwen te duren vooraleer het helemaal verdwijnt. Het breekt af in kleinere stukjes om uiteindelijk als (bijna) onzichtbare microplastics verder schade aan te richten. Heel veel plastic komt in water terecht waar het een vijand wordt van zeedieren. Ook de mens blijft niet gespaard. Veel van deze plastic vervuiling komt terecht in voedsel , zoals bijvoorbeeld in fleur de sel, mosselen en garnalen. De gevolgen van het eten van microplastics op onze gezondheid zijn nog niet duidelijk.”

De actie van Groen Zottegem kaderde in het burgerinitiatief ‘Mei Plastic Vrij‘