Dreigt er een interne oorlog bij de N-VA en de sp.a?

De sp.a
De N-VA en de sp.a hebben een heel slechte beurt in Geraardsbergen gemaakt. Emma Van der Maelen stond in 2012 op de tweede plaats en behaalde toen 1336 voorkeurstemmen. Zondag strandde ze op 1092 stuks. Ten opzicht van de verkiezingen van 2012 verliezen de socialisten meer dan 2300 stemmen. Zes jaar geleden was er wel een kartellijst met Groen. Zondag gingen de socialisten alleen naar de kiezer. Maar zelfs als we de stemmen van Groen in vermindering brengen met het verlies van de socialisten, boert de partij nog meer dan 1300 stemmen achteruit.

De sp.a verliest de helft van haar acht zetels. Bij de achterban kwam dit hard aan. Op de verkiezingsavond klonk Emma nog heel strijdvaardig. Tegen de volgende gemeenteraadsverkiezingen wil ze er met een nieuwe ploeg staan, maar bij de achterban klinkt gemor. Is er binnen de sp.a een crisis op til? Zal de sp.a niet kiezen voor een ander boegbeeld? Dirk Van der Maelen behaalde een schamele 832 voorkeurstemmen.
In 2012 behaalde Patrick Flamez als lijsttrekker 3233 rode bolletjes achter zijn naam.

De N-VA
Bij de N-VA is de crisis compleet. De partij deed het zondag heel slecht. In vergelijking met 2012 verliest de partij 3 zetels en bijna 1500 stemmen. Zondagavond was de ontgoocheling bijzonder groot. Kopman Johan Piron behaalde een schamele 318 voorkeurstemmen, dat is bijna 600 stuks minder dan Filip D’Hose, die 6 jaar geleden de N-VA-lijst trok. Sommige N-VA-bestuursleden staken zondagavond hun ontgoocheling niet onder stoelen of banken.

In een telefonisch gesprek stelde Johan Piron dat het verlies vooral te wijten is aan externe factoren. De stemmen moesten immers verdeeld worden over het Alternatief en het Vlaams Belang. Op de vraag of hij in de volgende gemeenteraad zal zetelen of dat hij zijn zitje zal afstaan aan een jonge kracht, antwoordde de lijsttrekker van de N-VA: “Ik zal zetelen in de gemeenteraad.”

Julien Borremans

X