Residentie Brevier in Borsbeke wordt schoolgebouw

Het was het belangrijkste punt op de gemeenteraad in Herzele: de  beslissing om residentie Brevier in Borsbeke aan te kopen en er de gemeentelijke basisschool van Borsbeke in onder te brengen. Na enige discussie bleek bijna de voltallige gemeenteraad akkoord met de aankoop, op voorwaarde dat er nog een onderzoek komt om zeker te zijn dat het gebouw als school kan dienen.

Een opportuniteit

Het gebouw was oorspronkelijk bestemd om te wonen. Architect Eugeen Liebaut gaf het gebouw van 56 meter breed een gebogen vorm en tekende 8 woningen met tuin op het gelijkvloers en daarboven nog eens 8 duplexappartementen. Omdat het in de nabijheid van de pastorijtuin lag, gaf de Heemkundige Kring er de naam Brevier aan.  De bouwheer en eigenaar Solva  bracht deze woningen op de markt, maar de belangstelling bleek eerder gering.

De gemeente Herzele bekijkt dit nu als een  opportuniteit en wil het gebouw kopen.  “De gemeenteschool van Borsbeke barst uit haar voegen. We kunnen niet blijven containers plaatsen en de Brevier paalt aan de gemeenteschool. Ideaal dus om dit gebouw als school te gebruiken“, klonk het op de gemeenteraad. De  aankoopprijs bedraagt iets meer dan 2,5 miljoen euro. Niet weinig, maar toch lager dan de schattingsprijs en ook interessant omdat er bij een schoolgebouw een kleiner BTW-tarief wordt toegepast. Het wooncomplex biedt ook heel wat troeven: een toilet en een keukentje in elk klaslokaal, een mooie en grote tuin aan bijna elk klaslokaal, verder weg van de provincieweg en dus veiliger en met gezondere lucht enzovoort.

Veel jeugd in Herzele…

Herzele is één van de 12 gemeenten die van de Vlaamse Gemeenschap het label krijgen van ‘Grote woongemeente met toenemend aantal jongeren’.“Dat maakt dat we een vitale gemeente hebben”, vindt het gemeentebestuur,  “maar uiteraard moeten we onze investeringen daar ook naar richten.”

 … dus investeren in onderwijs

Voor de gemeenteschool in Herzele wordt het verbouwingsdossier steeds concreter en met de aankoop van residentie Brevier wordt er ook in Borsbeke fors geïnvesteerd in het onderwijs.  In eerste instantie voor het gemeentelijk onderwijs, waarvan er op heel korte termijn al direct een aantal klassen naar de Brevier zouden kunnen overstappen.  “Maar niets sluit uit dat we ook niet kunnen spreken met het vrij onderwijs”,was te horen op de gemeenteraad.

X