Lezer waarschuwt: “Zet uw geld niet op 1 bank, steek het liever (of toch een deel ervan) onder uw matras”

Een nieuwe lezersbrief van een NUUS-lezer uit onze regio die het slachtoffers werd van oplichters. Lees hierover meer via deze link. Lees zijn nieuw schrijven, een waarschuwing, hieronder.

Wij gaan voor 99% tevreden klanten …

Dan heb ik gewoon pech gehad …

Ik zou hier meerdere subtitels kunnen bij vermelden, maar ik geef er slechts 2 :

Zet uw geld niet op 1 bank, steek het liever (of toch een deel ervan) onder uw matras.

Als je bank tegen u zegt, wij gaan uw probleem helpen oplossen, weet dan dat ze infeite bedoelen : we gaan zorgen dat je klant bij ons blijft, zodat wij (de bank) er voordeel uit kunnen halen.

Ik moet dit artikel beginnen met een verwijzing naar een artikel die een paar weken geleden reeds verschenen is in NUUS en dat gaat over een internet fraudezaak bij verkoop op 2dehands.be en een courrier bedrijf. In dit artikel gaf ik reeds een 8-tal interessante tips. Ik herhaal deze tips hier onderaan dit artikel en voeg er zelfs nog enkele aan toe.

Ten tweede wil ik dit artikel ook beginnen met een dankwoordje aan de regionaal (zuidrand van Oost-Vlanderen) manager C.G. (zoon van mijn buurman) en de bankdirecteur B.D. van mijn lokale bank. Ik besef maar al te goed dat een regionaal manager, waarschijnblijk in de top 100 van mijn Belgische grootbank en verantwoordelijk voor meer dan 19800 tevreden klanten en een lokale bankdirecteur, waarschijnlijk in de top 500 van diezelfde bank en met ook meer dan 1980 tevreden klanten … meer dan voldoende tijd gestoken hebben in mijn zaak. Dus ik wil in dit artikel zeker geen kwaad woord zeggen over hen. En ik wil ook niet schieten op hun medewerkers want ik weet maar al te goed dat de werkdruk op deze mensen veel te hoog is. Als er een wachttijd is van 14 dagen om een afspraak te boeken van 15 minuten via hun website dan zegt dit voldoende. En als zelfs hun onbudsdienst 20 werkdagen vraagt om te antwoorden op een simpele klacht … dan vraag ik mij toch af wat hun CEO verstaat onder het werkwoord “streven”. Hij of zij mag mij dat gerust eens persoonlijk komen uitleggen… (mijn post adres, e-mail adres en telefoon nummer zijn gekend bij de redactie)

Maar toch vind ik dat het mijn plicht is om mijn verhaal met jullie te delen. Ik ben mijn artikel gestart met een verwijzing naar een internet fraudezaak die mij overkomen is. Door mijn eigen domme fout was ik toen een paar honderd euro kwijtgeraakt, shame on me but shit happens … en ik had er veel uit geleerd.

Maar hoe mijn bank er dan verder mee omgesprongen is, tart echt alle verbeelding : fouten, nalatigheden, slordigheden, in-adequate informatica systemen, onveilige processen en procedures (of die althans niet correct opgevolgd worden door hun personeel), gebrek aan reactiviteit, enz…
Voorbeelden uit het leven gegrepen onderaan dit artkel.

Neen, ik ben echt geen klager, ik ben 63 jaar jong en ik ben ook een heel rustig iemand die zelden of nooit panikeert en mij nooit kwaad maakt. Ik ben namelijk tientallen jaren verantwoordelijk geweest voor alles wat netwerk, telecom en internet security betreft in een van de grootste industriele bedrijven in Belgie, ik ben dus best wel wat gewend.

Ik wil jullie in dit artikel ook niet vervelen met alle details uit mijn zaak, misschien doe ik dit wel in een volgend artikel, maar 1 ding wil ik wel al kwijt : door het geklungel (sorry een beter woord hiervoor bestaat er niet) van mijn bank heb ik al meer dan 3 weken geen toegang meer tot mijn eigen rekeningen/geld, weet ik niet hoeveel er nog op mijn rekening staat, is mijn credit kaart geblokkeerd, kan ik geen 5 euro afhalen in een cash punt, kan ik niets kopen in de supermarkt, kan ik niet tanken, enzovoort.

Een geluk/toeval dat ik ook nog een klein klantje ben bij een andere Belgische grootbank anders zou ik nu waarschijnlijk 5 kilogram minder wegen en zou ik met de fiets naar mijn werk moeten rijden.

Ik wil hier ook geen pleidooi houden om de bank die streeft naar 99 % tevreden klanten om te ruilen voor een andere Belgische grootbank, want misschien is het wel overal hetzelfde. But anyhow i will give it a try… na meer dan 40 jaar trouwe klant geweest te zijn bij bovenvermelde bank.

De belangrijkste tips op een rijtje :

 1. Zet nooit je GSM nummer zichtbaar op 2dehands.be
 2. Doe alle communicatie via de chat van 2dehands.be, gebruik nooit bvb WhatsApp om te communiceren met een koper/verkoper.
 3. Laat je niet verleiden om een 0 € aankoop te doen met je bankkaart om je zogezegd te identificeren. Geef ook nooit je kaart- of rekeningnummer door.
 4. Indien je verdachte betalingen ziet verschijnen op uw bankrekening, zet onmiddellijk alle limieten van uw bankrekening op 0 € (dit is de snelste methode om het onheil te stoppen)
 5. Bel dan naar Cardstop en vraag hen meteen ook om andere betaalapps (bvb Payconic) die gekoppeld zijn aan uw bankaart te blokkeren.
 6. Laat de afhandeling van de verkoop (transport en betaling) nooit gebeuren door een Pakjesdienst die door de (malafiede) koper geregeld werd.
 7. Geef nooit je volledige adres door, de plaatsnaam (gemeente/stad) is voldoende.
 8. Doe de fysieke transactie niet bij je thuis of in het huis van de tegenpartij : spreek af op een parking van een winkelcentrum of station in de buurt.
 9. Als je een vrijstaande brievenbus hebt, doe het deurtje hiervan altijd op slot.
 10. Zet uw geld niet op 1 bank, steek het liever (of toch een deel ervan) onder uw matras
 11. Als je bank tegen u zegt, wij gaan uw probleem helpen oplossen, weet dan dat ze infeite bedoelen : we gaan zorgen dat je klant bij ons blijft, zodat wij (de bank) er voordeel uit kunnen halen.