Le Château du Mylord (Ellezelles) staat al 33 jaar in de rode gids met minimum één ster

Het Pays des Collines (letterlijk: “het land van de heuvels”) is een streek in de provincie Henegouwen met talrijke mooie weidse vergezichten. Een mooie gemeente die tussen twee Vlaamse entiteiten, ligt nl. Ronse en Brakel is Ellezelles of Elzele. De gemeente telt bijna 6.000 inwoners. Het dorp bevindt zich in het natuurpark “Parc naturel du Pays des Collines”, dat 25.000 hectare bestrijkt. In de rand van deze mooie gemeente vinden we het statige tweesterrenrestaurant Le Château du Mylord.
Deze week werden de Michelinsterren uitgereikt en Le Château du Mylord kon weer bevestigen door zijn twee sterren te behouden. Tijd dus voor een gesprek met chef Jean-Baptiste Thomaes.
Jean-Baptiste Thomaes: “Wij bestaan sinds 1981 en ik was toen 22 toen we het restaurant openden. Begin volgend jaar word ik er 60 – ja zo snel gaat de tijd.”
Van één ster naar twee sterren
Jean-Baptiste Thomaes: “De eerste ster behaalde we in 1987 en de 2de in 2002 met 3 jaar aftrek in de periode(2007-2009).
Om ons niveau te behouden, selecteren we altijd de beste producten die we inkopen bij de beste producenten en leveranciers. Als er een inspecteur van Michelin binnen zit dan herkennen we er af en toe wel eentje maar dit is niet altijd het geval. Ze doen het volledig anoniem.
Meer dan de helft — ruim 65% van ons cli ënteel is Nederlandstalig (Regio Ronse, Oudenaarde, Kortrijk, Gent, Geraardsbergen en de Brusselse rand)
De overige 35% komen uit het zuidelijke deel van het land en het buitenland.
Sowieso hebben we jaarlijks tussen de 20-25 stagiaires uit hotelscholen (over het gehele land)
Soms zit er daar en verborgen parel tussen die we proberen te houden.”
Wil jij nog een gooi doen naar een derde ster?
Jean-Baptiste Thomaes: “3de ster? Wij denken er eerder aan de 2de ster te behouden en een constante kwaliteit te verzekeren en dit al 33 jaar ( minimum één ster)   in de rode gids(1).”

Dit jaar zien we een sterke groei bij Waalse restaurants die een ster behalen.

Jean – Baptiste Thomaes: “Ik denk niet dat de Michelin gids rekening houdt met de regio of taal. Vorig jaar werden er geen nieuwe sterren uitgedeeld aan de Waalse kant, dit jaar is eerder een evenwichtig jaar.”

Nog veel succes chef Jean-Baptiste Thomaes .

 

(1) Rode Gids
De jaarlijks verschijnende Rode Gidsen bevatten een selectie van hotels en restaurants. Ze zijn vooral bekend door de – één tot drie – “sterren” die aan sommige restaurants met een uitstekende keuken worden verleend en die voor het betrokken restaurant een grote reclame betekenen.
Michelin laat circa veertigduizend restaurants in Europa keuren door zeventig inspecteurs die de hotels en restaurants anoniem bezoeken. Toch is de Rode Gids geen gastronomische gids. De nadruk ligt op praktische informatie voor reizigers (prijzen, comfort, bereikbaarheid, aangenaam verblijf).
De “sterren” zijn slechts voorbehouden aan een kleine minderheid van de vermelde hotels en restaurants, hoewel vermelding in de gids alleen al een garantie voor kwaliteit betekent.