GO! Atheneum Geraardsbergen gaat internationaal!

Het GO! atheneum Geraardsbergen trekt al even de kaart van het innovatief onderwijs. Eerder investeerde de school al in de opstart van een Agora-klas, dit schooljaar startte ze ook met de Deltaklas voor hoogbegaafden. Na nieuwjaar wordt dit alles uitgebreid met buitenlandse stages en uitwisselingsprojecten over de grenzen heen.

Kroati ë 2019
De leerlingen van 6 techniek-wetenschappen trekken in maart 2019 naar Kroati ë voor een buitenlandse stage bij het bedrijf PONIKVE KRK. Daar zullen ze stage lopen in het bedrijf waardoor ze heel wat kennis en praktijkervaring zullen opdoen omtrent het thema waterzuivering en wateronderzoek. Daarnaast brengen ze ook een bezoek aan onder andere een waterzuiveringsinstallatie en aan een basisschool waar milieubewust leven centraal staat. De gehele ervaring sluit perfect aan bij het curriculum van de leerlingen, aangezien milieu een groot aandeel inneemt in de leerplannen.

Innovatief onderwijs in het buitenland
Ook de jonge studenten uit het derde en het vijfde jaar humane wetenschappen krijgen de kans om kennis te maken met het buitenlands onderwijssysteem. Gedurende 2 jaar lang zullen zij deel uitmaken van een uitwisselingsproject met landen als Spanje, Portugal, Litouwen, Griekenland,  Kroati ë en Roemeni ë. In januari al trekken 5 leerlingen van 3 humane wetenschappen voor een week naar Porto en 4 leerlingen uit de klas 5 humane wetenschappen naar Madrid en Toledo. In april volgen de uitwisselingsdagen naar Litouwen en Kroati ë.  Telkens zullen ze verblijven bij gastgezinnen en er ontdekken hoe innovatief onderwijs in het buitenlandse onderwijssysteem geïntegreerd wordt. Deze ervaringen kaderen in het programma van “Exchange of good school practices”, uitgewerkt door Erasmus+. In 2020 is Geraardsbergen gaststad.

‘Jobshadowing’ en ‘genderequality’
Niet enkel de leerlingen, maar ook de leerkrachten zullen kennis delen met buitenlandse collega’s. Zo staat er een project rond “jobshadowing” op het programma voor leerkrachten Agora, dat dit schooljaar doorgaat in Finland en volgend schooljaar in Denemarken. Ook komen enkele Spaanse collega’s naar Geraardsbergen om er te ontdekken hoe leerkrachten LO omgaan met “genderequality” tijdens de lessen.

Julien Borremans