13.000 km lintbebouwing: de eerste kilometer lag in Velzeke

foto: C. Nys, vanop de site van het PAM Velzeke. Het koor van de kerk is opgetrokken met puin van Romeinse aanwezigheid, op de restanten van een houten kerk, bovenop een (toentertijd) omwalde motte, en daardoor de facto de ‘oudste’ kerk van Vlaanderen. Voor meer uitleg: bezoek het acheologische museum.

De allereerste lintbebouwing, met de typische Vlaamse koterij, bestond al in het Gallo-Romeinse Velzeke (Zottegem). Vandaag is er 13.000 km aan lintbebouwing en het groeit verder. (bron: De Standaard – eerste Ruimterapport Vlaanderen)

Het lijkt een weinig effici ënte manier van leven, want het zorgt voor extra kilometers ‘rondrijden’. Toch was het 2000 jaar geleden een revolutionaire en moderne manier van organisatie.

Velzeke ontstond in de tijd van Keizer Augustus,  rond 10 of 12 van onze huidige jaartelling. De lokale gemeenschap was al bedreven in handel en de plaats werd uitgebouwd als steunpunt voor de Romeinse legioenen.

conservator Kurt Braeckman

Al snel werden de woningen er dicht bij mekaar gebouwd zodat er lintbebouwing ontstond. De werkruimten voor de ambachtslieden kwamen achter de woning terecht. Daarachter stond vaak nog een schuurtje voor dieren en natuurlijk moest er ook een kippenhok bij. Zie daar : de Vlaamse koterij en de lintbebouwing.

U leest er alles over in De Beiaard.

Sjarel Klak