Oosterzele genomineerd als ‘bijenvriendelijke gemeente’

Naar jaarlijkse gewoonte en ter promotie van het openbaar groen organiseert de Vereniging Voor Openbaar Groen (VVOG) de actie ‘Groene Lente’.  De wedstrijd kent 3 thema’s: ‘Groene gemeente’, ‘Bijenvriendelijke gemeente’ en ‘Gemeente in bloei’. Oosterzele werd geselecteerd als bijenvriendelijk gemeente. Schepen voor Milieu- en duurzaamheidsbeleid Jan Martens en duurzaamheidsambtenaar Hilde Van Hecke vertegenwoordigen Oosterzele.

Op 13 december 2018 vindt de wedstrijd plaats. Zo konden gemeenten die onder andere lovenswaardige bloemeninitiatieven, nieuwe groenprojecten of voorbeeldstellende pesticidenvrije projecten hebben, kandideren. Hierbij werd Oosterzele genomineerd als bijenvriendelijke gemeente. Dit zijn gemeenten die bijen in de belangstelling plaatsen met bijenvriendelijke acties, aanplantingen of een goed beheer. Genomineerde gemeenten worden beloond met een diploma en een aankondigingsbord met 1, 2 of 3 bijensymbolen in verhouding tot de kwaliteit van de realisaties. De origineelste projecten ontvangen een geldprijs.

In maart 2018 werd een heus  bijenhotel in de vorm van het gemeentehuis in de berm van de Oude Wettersesteenweg geplaatst.  In het bijenhotel kunnen bijen hun eitjes leggen. In 2017 werd reeds een eerste prototype van het bijenhotel gebouwd door  Landskouternaars Roger Bockstaele en Guy Vekeman. Destijds kwamen het initiatief, ontwerp en werktekeningen van schepen Jan Martens (N-VA). Vervolgens werd het bijenhotel geschonken aan de zusterstad Oberkirch.