Geraardsbergen is een vuilbak.

Het gaat niet goed met mijn stad. Mijn hart breekt als ik zie hoe ze als een uitgerangeerde hoer bij de vuilniszakken wordt gezet. Bedankt voor bewezen diensten na jaren van liederlijk leven, van brassen en vertier. Het geld is op en ze is onbetaalbaar geworden.

Leuke beeldspraak, ware het niet dat je onze stad tegenwoordig letterlijk bij de vuilniszakken kan zetten. De vuilniszakken die nu al meer dan een week in ons stadscentrum staan. Een beeld, een stad zich als winkel- en cultuurstad profilerend, niet waardig.

Ik had me voorgenomen me niet uit te laten over materniteiten en open dokken. Mijn mening is slechts evenveel waard als die van vele anderen. Onze stad heeft het niet breed, deels door eigen schuld, deels dan ook weer niet. En soms moet de tering naar de nering gezet worden. Als papa de reis naar Disneyland niet kan betalen, dan moet het maar Plopsaland. Als een “open dok” niet langer betaalbaar is, dan is dat spijtig, maar ook niet meer dan dat.

Ook het feit dat Geraardsbergen geen pap lust van cultuur met een grote “K” en eerder fan is van folklore met de kleine “f” is al veel langer een gegeven. Getuige de massale opkomst voor “Het Antwaarps Theater” en het beperkt onderonsje cultuurfetisjisten, aanwezig bij “Kultuurevenementen”. Voor cultuur gaan we naar Gent of Brussel. Dat was 30 jaar geleden zo en dat is nu niet anders. Reik de hand naar lokale kunstenaars en verenigingen en ik weet dat ze met veel plezier de opdracht zullen aanvaarden.

Maar indien een stad niet meer in staat is in huisvuilophaling te voorzien dan heeft ze pas echt een probleem. Alleen al om hygi ënische redenen dient huisvuilophaling een basisprioriteit binnen een stad te zijn, net als water, elektriciteit en riolering. Budgettaire redenen zijn hier niet van tel, evenmin als overmacht door sneeuw. Het heeft namelijk een week lang NIET gesneeuwd.

En indien u, als stadsbestuur, zou opperen dat het de plicht is van de burger/inwoner het huisvuil terug binnen te halen, heeft u nog een veel groter probleem. Dan is deze welgemeende “kust mijn kloten” niet meer, maar ook niet minder, dan burgerlijke ongehoorzaamheid en heeft u alle gezag en autoriteit verloren. En dan wens ik u veel succes met uw komende legislatuur en bij de volgende verkiezingen in mei.

Vriendelijke groeten,

Een bezorgde burger.

X