Jeugdbeweging Horebeke steekt de handen uit de mouwen ten voordele van het natuurgebied Het Burreken.

 

Het Burreken is een mooi stukje natuur in de Vlaamse Ardennen. Het ligt op grondgebied Schorisse, Zegelsem en Horebeke. Het is natuurgebied is eigendom van Natuurpunt en het zijn vrijwilligers die voor het onderhoud instaan. Het is zelfs een grote toeristische en recreatieve trekpleister, want wandelaars, natuurliefhebbers en mountainbikers weten dit uniek stukje groen te waarderen.
Werken in de natuur.

Het beheer in dit Natuurpunt gebied wordt normaliter uitgevoerd door vrijwilligers, georganiseerd in beheerteams en ondersteund door professionele terreinploegen van Natuurpunt.
Zo wordt er gemaaid om gronden interessanter te maken voor orchidee ën, worden wilgen geknot om de steenuil broedholtes te geven en worden houtkanten en bossen verjongd voor vlinders. Zweten voor meer en betere natuur dus.
Elk jaar organiseert Natuurpunt kern Rondom Burreken verschillende werkdagen in de natuur.
Tijdens deze werkdagen kunnen buren, natuurliefhebbers en jeugdverenigingen de handen uit de mouwen steken ten voordele van de natuur.
Om jongeren te betrekken bij de natuur en hen het belang ervan te leren kennen nodigt Natuurpunt kern Rondom Burreken elk jaar een of meerdere jeugdverenigingen uit.
Op zaterdag 2 maart is de jeugdbeweging JEHO uit Horebeke op bezoek.
Hoofdleidster Hanne Mannens vindt het belangrijk dat de leden, van klein tot groot, in de natuur kunnen ravotten en spelen. Kinderen hebben regelmatig nood aan buitenspel. Het is goed om hun vaardigheden te ontwikkelen zoals creativiteit en leren samenwerken.
En bovendien doen ze iets zinvol voor vele planten en dieren, bijvoorbeeld door takkenwallen te maken en snoeihout op te ruimen, en leren ze de natuur waarderen.

Programma

Centraal in het natuuurgebied ligt een open stuk dat dreigt dicht te groeien.
Dat zou nefast zijn voor vele soorten insecten zoals vlinders en sprinkhanen.
Daarom zal er opschietende wilg gesnoeid worden.
Op die manier houden we het landschap in het Burreken open.
Met het snoeihout maken we takkenwallen waar insecten, kleine zoogdieren en vogels zich kunnen verbergen en nesten maken.
Tijdens de werken krijgen de kinderen van natuurgidsen een extra woordje uitleg over de natuur rondom hen.