© Archieffoto: Zottegem, Herzele en Sint-Lievens-Houtem werken delen een politiezone en kondigden in 2019 (foto) de gezamenlijke organisatie van het BK wielrennen (2019-2024)

6 jaar lang top-wielrennen in Herzele, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem

Eerstvolgende wedstrijd: het Belgisch Kampioenschap Tijdrijden voor de Jeugd op 1 mei in Sint-Lievens-Houtem.

Unieke samenwerking van 6 jaar

Herzele, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem zijn zot van de koers  en slaan de handen in elkaar voor de organisatie van het Belgisch Kampioenschap. De samenwerking strekt zich uit over een periode van zes jaar. Het hoogtepunt wordt het Belgisch kampioenschap op de weg voor dames en heren in 2024. Voorafgaand organiseren de drie besturen samen het Belgisch Kampioenschap tijdrijden voor jeugdcategorie ën (2019), het Belgische Kampioenschap op de weg voor nieuwelingen (2020), junioren (2021), U23 en elites zonder contract (2022) en het Belgische Kampioenschap tijdrijden voor dames en heren elite (2023).

“Een samenwerking voor zes jaar is ongezien en al zeker niet in een organisatie van een stad en twee gemeenten samen”, zegt Tom Van Damme, voorzitter van de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB). “Het Belgisch kampioenschap landt bovendien in een streek die wielrennen ademt. Dat zal bijdragen tot de beleving en de verdere ontwikkeling van onze sport. Bovendien hebben de drie besturen heel wat ervaring met het organiseren van grote wielerwedstrijden. Dat is geen evidentie en dus zijn wij iedereen dankbaar die hier zijn of haar steentje aan zal bijdragen.”

HEHOZOT… Van de koers

“Wij zijn inderdaad zot van de koers”, vult Johan Van Tittelboom, burgemeester van Herzele aan. “Vandaar de keuze voor HeHoZot… van de koers als naam voor de interlokale vereniging met Herzele, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem. Deze vereniging neemt de organisatie van de zes BK’s op zich. We kunnen daarbij ook rekenen op de steun van de politiezone Zottegem — Herzele — Sint-Lievens-Houtem.”

Voor deze samenwerking lanceerden de drie besturen een eigen logo én een eigen website
voor de komende zes jaar. Op de website www.bkhehozot.be zal steeds alle informatie
terug te vinden zijn over de organisatie, de sponsormogelijkheden en over de wedstrijden,
zowel voor de deelnemers als voor de bezoekers en de omwonenden.

BK Tijdrijden voor jeugdcategorie ën op 1 mei

Het allereerste Belgische Kampioenschap dat Herzele, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem
organiseren is het BK Tijdrijden voor jeugdcategorie ën op woensdag 1 mei 2019. De hele dag gooit het talent van morgen de benen los op het grondgebied van Sint-Lievens-Houtem.

10u30 Jongens Aspiranten U15
11u25 Dames Junioren
11u55 Dames Nieuwelingen
12u25 Heren Nieuwelingen (2e jaars)
13u00 Heren Nieuwelingen (1e jaars)
13u45 Heren Junioren (reeks 1)
14u19 Heren Junioren (reeks 2)
14u53 Heren Junioren (reeks 3)
15u35 Dames U23
16u15 Heren U23 (reeks 1)
16u49 Heren U23 (reeks 2)

“De start én aankomst is voorzien onder onze nieuwe markthal in het centrum van Sint-
Lievens-Houtem”, zegt Lieven Latoir, burgemeester van Sint-Lievens-Houtem. “Het is een uitdagende parcours met twee hellende stukken en de befaamde Balei als scherprechter op 3 kilometer van de aankomst.”

De Jongens Aspiranten U15, Dames Junioren, Dames Nieuwelingen, Heren Nieuwelingen (1e jaars) en Heren Nieuwelingen (2e jaars) rijden 1 ronde van 11,7 kilometer. De Heren Junioren, Dames U23, Heren U23 rijden een totale afstand van 23,4 kilometer, d.i. 2 ronden van 11,7 kilometer. Meer informatie over het parcours vind je op www.bkhehozot.be/Wedstrijd/2019/Parcours.

Lokale klasbak als koersdirecteur

“De wedstrijd van dit jaar is in ieder geval in goede handen”, zegt Jenne De Potter,
burgemeester van Zottegem. “Lokale klasbak Sofie De Vuyst, die net de Brabantse Pijl
op haar naam schreef, fungeert als koersdirecteur. Ze zal ook de volgende vijf jaar nauw
betrokken blijven bij de organisatie.”

Ook de profs van morgen verdienen aandacht

De organisatie roept iedereen op om op woensdag 1 mei 2019 te komen supporteren. Onder de markthal wordt een supportersdorp uitgebouwd met een grote toog, foodtrucks en een kidscorner. “Onze jeugd is onze toekomst. Ook zij verdienen aandacht”, zegt Lieven Latoir, burgemeester van Sint-Lievens-Houtem. “Iedereen moet de deelnemers minstens even komen aanmoedigen. En met iedereen bedoelen we ook echt iedereen. Sint-Lievens-Houtem ligt op 1 mei ook in Herzele en in Zottegem.”