Protestants Historisch Museum in Horebeke na 30 jaar volledig vernieuwd

Het Protestants Historisch Museum Abraham Hans is een museum in Korsele, een gehucht in de gemeente Horebeke. Het museum houdt de herinnering levendig aan Abraham Hans en de autochtone groep protestanten die hier sinds de Reformatie van de zestiende eeuw leven.
Vorige week werd het museum opnieuw geopend na een volledige renovatie. Er zijn twee grote ruimtes in het museum. In de ene ruimte vinden we alles over het leven van Abraham Hans en in de tweede ruimte vinden we oude bijbels. Verder vinden we er didactisch materiaal uit de schooltijd van weleer.
Tevens werd bij deze gelegenheid een Abraham Hans borstbeeld onthuld door de Horebeekse burgemeester Cynthia Browaeys. Het borstbeeld komt van de Abraham Hansschool in Oudenaarde en werd na lobbywerk naar Horebeke gebracht waar het prachtig is opgesteld vlakbij de toegang tot het museum.
Het tweehonderd jaar oude schoolgebouw en geboortehuis van Abraham Hans in de gelijknamige straat in Horebeke doet al dertig jaar dienst als museum. Het museum in Horebeke is elke zondagnamiddag open en toegankelijk op afspraak.

De werken kosten 200.000 euro waarbij het plattelandsfonds en de gemeente Horebeke een grote inbreng hadden.

Vooreerst was er een bijeenkomst in de kerk waarna het lint werd doorgeknipt en het borstbeeld werd onthuld.

X